Tou nejvýznamnější byla volba nových stárků pro letošní martinské hody, které se uskuteční v městyse pod Buchlovem v listopadu.

„Na výročních podzimních trzích bývali kdysi v Buchlovicích voleni stárci pro martinské hody s právem v daném roce. Letos jsme se rozhodli, že starou buchlovickou tradici obnovíme, a to při pátém Trhu v podhradí. A tak se také stalo,“ informovala Petra Kropáčová, která pompézní odpolední kulturní program na městečku moderovala.

Loňská starší stárka Veronika Kuncová spolu loňským mladším stárkem Robertem Lukeštíkem symbolicky předali vládu těm, kteří budou kralovat letošním martinským hodům v městečku pod Buchlovem.

Role starších stárků se zhostí David Andrle s Adrianou Cilečkovou, jako mladší stárci jim budou sekundovat Milan Hlůšek se Sárou Dvořákovou.

Jednou z dalších novinek trhu byl Buchlovský chodníček bosou nohou. Nenechali si jej ujít nejen děti, ale ani řada dospělých.

V odpoledním kulturním bloku se na pódiu buchlovického náměstí prezentovala Děcka z Buchlovic, folklorní soubor Slováček z Brna, s hity z období vzniku Československa ženský sbor Folklorního studia Buchlovice a mužský sbor téhož studia s písněmi o víně. Ale nejen to, jeho členové presovali z hroznů před pódiem sladkou šťávu, která chutnala hlavně dětem.

Ani letos nebyli návštěvníci ochuzeni o dětskou a dospěláckou Traktoriádu. Titul Buchlovský šíp si v kategorii dětí odnesl Jáchym Černý, druhý byl Martin Horák a třetí Bronislav Mikulík.

Cena diváka v kategorii dospělých zamířila k Norbertu Kovaříkovi, který osedlal Zetor 4718 z roku 1973. To Michal Večeřa na traktoru z roku 1968 si titul Buchlovský šíp vybojoval za perfektní jízdu zručnosti, ale i jízdu na čas.

Návštěvníci trhu si nenechali ujít ani ochutnávku dobrot Jablečného cokoliv. Hlasovacími lístky rozhodli o tom, že to nejlepší upekla už potřetí Irena Jakoubková. Druhé místo patřilo Barunce Kropáčové a třetí Martě Korečkové (všechny z Buchlovic).

Sladké šťávě z hroznů révy vinné, odrůdy Ryzlinku rýnského, který měl 20 stupňů cukernatosti, požehnal na pódiu duchovní správce buchlovické farnosti P. Rudolf Chmelař.