Tentokrát se majitelé nové publikace mohou těšit na zajímavé fakta o historii uherskohradišťského regionu, které jsou doplněny čtyřiceti dochovanými slováckými recepty z dob první republiky.

„Čtenáři v knize najdou také ilustrační malby rodačky ze Bzence Lenky Jurečkové či fotografie jednak z mých sbírek, jednak od cimbálisty Petra Pavlince. Recepty v knize jsou velmi jednoduché, z tradičních surovin a přitom velmi chutné. Snažili jsme se vybírat ty nejzajímavější, na něž člověk jen tak nenarazí," popsal spisovatel Libor Velan. Většina z nich pak pochází od babičky Hany Kosířové ze Strání. „Zájemci narazí například na polévku z bramborové vody nebo chlebovou polévku," dodal Libor Velan.

Pro turisty je také v knížce nachystán slangový slovník slováckých výrazů, který podtrhuje její ráz cestovatelského bedekru.