Tam už čekala nabídka 129 vín od 13 společností a jednoho négocianta, tedy toho, kdo sice nevlastní vinice, ale dohlíží na výrobu vín nabízených pod svou značkou.

„Než jsme se dostali dovnitř, tak to sice chvilku trvalo, ale pak už to bylo v pohodě,“ konstatoval jeden z návštěvníků Robert Bellan ze Starého Města. Mezi příchozími však nebyli pouze milovníci vína z Uherského Hradiště a okolí.

Slovácké muzeum v Hradišti provoněly zákuskové pochoutky měšťanské kuchyně.
Slovácké muzeum v Hradišti provoněly zákuskové pochoutky měšťanské kuchyně

Potkat tam bylo možné také například lidi z Bojkovicka, odkud z Přečkovic dorazil Jaroslav Grůna s přáteli, Zdeňka Ponížila a Antonína Richtra s manželkou z Dolního Němčí či Břetislava Jakubíka ze Zlechova. Komorní atmosféru degustace dotvářel hudební podkres v podání tria Con Amore.

„Tichá vína Reduta děláme veřejnosti i sobě pro radost a já věřím, že se z této události nikdy nevytratí její exkluzivita a čistota. Jsem rád, že se akce už po čtvrté koná pod záštitou starosty města Stanislava Blahy a patronem je prezident Svazu vinařů ČR, Tibor Nyitray,“ řekl v rozhovoru pro Slovácký deník hlavní organizátor akce, ředitel Klubu kultury v Uherském Hradišti Antonín Mach.

Zúčastněná vinařství:

Vinařství Dufek
Vinarstvo Elesko (SR)
Vinařství Hrozínek
Vinařtví Hulata
Vinařství Kern
Vinarstvo Kopeček (SR)
Vino Masarik
Sonberk
Vinařství Škrobák
Négociant Tomáš Jilík
Trávníček a Koníček
Vinařství Vican
Vinařství Winberg
Zlomek a Vávra

Negociant z Hradiště zdědil lásku k vínu po svém dědovi  

Kombinací náhod se 41letý Tomáš Jilík dostal k založení négociantské společnosti.Zdroj: Deník / Bohun PavelKombinací náhod se 41letý Tomáš Jilík dostal k založení négociantské společnosti.

Víno se stalo jeho koníčkem v dospělosti také kvůli jeho dědovi Fankovi Jilíkovi, který měl vinohrad doma v Kunovicích v lokalitě Stará hora.

„Při cestách za vínem v tuzemsku i po světě ve mně dozrála myšlenka mít své vlastní víno. Věděl jsem, že bude z Pálavy, z kraje, kde v době kamenné působili lovci mamutů,“ přiznává Tomáš Jilík, jenž jako kluk miloval Lovce mamutů od Eduarda Štorcha.

V roce 2017 zakládá malé negociantské vinařství, zaměřené na ryzlinky vlašské z těch nejlepších poloh na Pálavě, doplněné skvělým pinotem z okolí Velkých Pavlovic. Vyrábí převážně suchá vína, 1400 lahví ročně, určená pro gastronomii a privátní klientelu.

„Věřím, že svou kvalitou všem učarují, tak jako mně kdysi učarovala Pálava,“dodal negociant s kořeny na Slovácku, ale žijící v Praze.