„Bohužel jsem kvůli škole, kterou jsem začala studovat ve Zlíně, musela se souborem skončit,“ vzpomíná Tereza.

Tanec jí však moc chyběl, přestoupila na střední školu v Uherském Hradišti, a do souboru se tak mohla vrátit. Folklor ji opravdu baví, v souboru jsou podle jejích slov všichni kamarádi, kteří nedělají rozdíly mezi těmi, kteří soubor navštěvují pět let a začátečníky. Tereza nyní studuje obor Evropská integrace na Slezské univerzitě v Opavě, Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné. „Nyní se zkoušky dají stíhat, protože většinou bývají v pátek večer a na vystoupení se jezdí převážně o víkendu,“ vysvětlila Tereza.

Folklorní soubor Javorina ze Strání oslavil před dvěma lety dvacet let od zahájení své činnosti. Jeho repertoár tvoří taneční i zpěvná pásma především z oblasti Moravských Kopanic. Jsou to tance straňanské, hrozenské, korytňanské, dolněmčanské, březovské a boršické. Vzhledem k poloze obce Strání tíhne soubor také ke slovenskému folkloru.

Tanečníkům tedy nejsou cizí ani pásma slovenská. „Tančíme třeba léskové, myjava, odzemek, dívčí karičky nebo cikánské tance.

Při všech vystoupeních nás doprovází místní cimbálová muzika Strýci,“ prozradila Tereza. Největší její zážitek se souborem byl tehdy, když mohla poprvé vystupovat. To jí dávalo ten krásný radostný pocit z folkloru. „Také se mi stal celkem trapas na vystoupení v Piešťanech na Slovensku. U posledního tance se mi rozvázaly krpce, tak jsem si myslela, že to ani nedotančím a spadnu. Naštěstí jsem to nějak zvládla, ale byla jsem opravdu nervózní,“ směje se.

Soubor Javorina ve spolupráci s Obecním úřadem Strání pořádá každoročně Mezinárodní fašankový festival, který má téměř třicetiletou tradici. Straňanský tanec „Pod šable“ se ve vsi tančí již od nepaměti a je ryze mužskou záležitostí. Festival se koná vždy víkend před Popeleční středou a hostí tuzemské i zahraniční soubory. „Letos Javorina uspořádala také první ročník krojového plesu, který se velmi vydařil, i když se kvůli shořelému kulturnímu domu konal v náhradních prostorách tělocvičny základní školy,“ popsala Tereza.

Javorina také spolupracuje s místním Divadelním souborem Karla Högra a pěveckým sborem SEN, což znamená „Senioři energijů nabití“.
Folkloristé z Javoriny bývají také hostem nejrůznějších festivalů a folklorních slavností nejen u nás, ale i v zahraničí.

„První velká cesta souboru za hranice se konala před dvaceti lety, a to do belgických Antverp. Mimo jiné se Javorina účastnila festivalů ve Francii, Itálii, Portugalsku, Maďarsku, na Ukrajině a také v sousedním Slovensku,“ vyjmenovala Tereza. Za celou dobu působení se v Javořině vystřídaly desítky členů. Nyní jsou to už děti zakladatelů.