• Koncert kontroverzní kapely Ortel zlákal více než pět set lidí
• Akce se obešla bez fanatického pokřikování či hajlování
• Podle pořadatelů se zúčastnilo dvacet až třicet skinheadů
• Drtivá většina přítomných byla ve věku třicet let a výše

„Dostali se po požárním žebříku na střechu, kde prorazili okno a z pet láhve ji vypustili na dlažbu, která vlivem toho byla rozežraná. Díky zaměstnancům a obecnímu úřadu se však akce mohla konat," připomněl pro Deník Pavel Tichopádek z pořádající Atlantic agentury.

Už před osmou večer se tak hala mohla začít plnit nadšenci. U vchodu je však zastavuje profesionální ochranka, která nahlíží do batohů, tašek či kabelek, zda tam neukrývají nějaké tekutiny či zbraně, stejně tak třeba v kapsách bund či kalhot. Akce vypadá jako velice dobře zabezpečená. Vzápětí návštěvníci podepisují papíry, že vědí o zápachu v hale a nemají s ním problém. Smrdutý zápach není totiž nijak nebezpečný. Jakmile se ale utvoří velká fronta, podepisování už nestíhají.

„Vždycky se najde nějaký trouba, který způsobí nějaký problém," rezignuje na zápach například Edita Mikulková z Mařatic, která se těší na písničky Ortelu. Proto tady také je. Jako první to však na pódiu rozbaluje kapela V. S. P. Band, která je označována za jednu z nejlepších bigbítových kapel na Slovácku. Fanoušci Ortelu je průběžně odměňují velkým potleskem, stejně tak v samotném závěru vystoupení.

Poté se stále zvětšující dav lidí dostává do varu, na pódiu si už totiž chystá techniku jejich kýžená kapela. Blíží se desátá hodina večerní, Ortel měl už dávno několik desítek minut hrát. „Tož pojďméééééé, máte zpoždění," řvou nadšenci v prvních řadách a své idoly povzbuzují k rychlejší přípravě. O několik minut později už duní kytary, na pódium vbíhá zpěvák Tomáš Ortel, dav řičí nadšením, ruce v rytmu hudby vylétají nahoru, lidé zpívají, skandují, poskakují do rytmu.

Jednou z prvních písniček je Mešita. Ta se se svým textem řadí k těm, kteří někteří považují za extremistický. „Mnozí si ji dávají do souvislosti s hodně diskutovanými uprchlíky a islamisty. Písnička a text však vznikly ještě předtím, než se o tom začalo hovořit," upozorňuje před skladbou zpěvák.

A pak už zní samotný song. „Cítit se budou v právu, ti v tom černým hávu. Útočí jen v davu a svatou válku ctí, pro Alláhovu slávu uříznou ti hlavu, mají jen o to snahu, zastavme šílenství," zpívá Tomáš Ortel.

O pár písniček později zpěvák děkuje pořadatelům, že se nenechali odrazit sabotáží koncertu v podobě vylité kyseliny. S přibývajícím časem a zvýšenou hladinou alkoholu v krvi stovky a stovky lidí zpívají uvolněně písničky, povzbuzují, fandí, útočné skandování však naštěstí nepřichází. Přesto se v davu průběžně ochranka rozhlíží po lidech, pozoruje, sleduje, zda někdo nehodlá působit nějaké problémy či případný jakýkoliv útok. Vše vychází bez potíží, sem tam jen někdo upadne na podlahu kvůli rozlitým nápojům.

„Jsou super, moc jsem se na ně těšila," hodnotí z první řady pod pódiem v průběhu koncertu paní Marcela, která přijela na koncert z Kyjova. Vystoupení si natáčí na mobil. Zápach lidé časem až tak moc nevnímají, někteří si však odskakují na čerstvý vzduch ven, a to hlavně zapálit cigaretu. „Pro mě je to jejich první koncert," říká nad cigaretou Karel Blažek z Napajedel.

„Ať si každý poslouchá, co chce. Já si myslím, že nemají zase tak rasistické písničky. Každý ale může na to mít jiný názor," připouští. Líbí se mu atmosféra, ani kapela ho nezklamala. „Akorát to tam holt dost zavání. Ze začátku nám to přišlo hodně, ale dá se to nějak přežít," podotýká.

Byť se někteří obávali původně různých výtržností, islamistického skandování a jiných problémů, koncert proběhl v klidu, a to až do samého konce. „Odcházím maximálně nadšená, bylo to perfektní. Váhala jsem, zda sem jít, už kvůli tomu problému s kyselinou, také jsem měla strach, zda se tam něco nestrhne, v době útoků člověk nikdy neví. Ale bylo to v pohodě, možná zase někdy na ně zajdu," říká v závěru hudebního večera Leona Nováková z Uherského Hradiště. 

Související 

Potvrzeno! Kapela Ortel dnes v Březolupech vystoupí

Někdo rozlil v hale v Březolupech zapáchající tekutinu. Dnes tam má hrát Ortel