Šlo převážně sice o repliky historických vozítek, ale přesto bylo co obdivovat. Z velké části zapůjčil do expozice své funkční exponáty místní sběratel Stanislav Daněk. Několik dalších kusů pak dodal Milan Pavlík ze Sadů.

Auto jsem si nechal jen jedno

„Mých exponátů je tady devadesát procent. Jsou to sice převážně repliky, ale vlastním i řadu originálů. Několik kusů zapůjčil na výstavu můj kamarád Milan Pavlík. Nejstarší originální bicykl patří jemu a pochází z roku 1932. Moje dva nejstarší originální kousky jsou z let 1934 a 1935," prozradil 54letý vášnivý sběratel Stanislav Daněk, povoláním policista. Ten přiznává, že se veteránům věnuje od svých osmnácti, kdy se začal zajímat o automobily. Po čase ale přešel na bicykly. „Když jsem s nimi začínal, měl jsem po celém okrese obšancované sběrny kovového odpadu, většinou tam jsem sháněl náhradní díly. Auto jsem si nakonec nechal jen jedno, Fiat Topolino z roku 1935. Kola jsou skladnější. Dají se naskládat na půdu," usmál se Daněk. Všech zhruba čtyřicet veteránů, které vlastní, je podle něj funkčních a jezdí na nich celá jeho rodina, včetně manželky a vnuků. Do terénu sice vyrážejí po cyklostezkách a v dobovém oblečení, ale nebezpečí na nich hrozí především samotnému Daňkovi, protože je křižuje na vysokém kole. „Inlajnisté, kterých je na cyklostezkách požehnaně, většinou neví, že ta naše vysoká kola nebrzdí, a tak jsem kvůli nim letěl přes řídítka už mnohokrát," přiznává nadšenec, jenž je i s Milanem Pavlíkem členem Veterán bicykl klubu Uherský Ostroh. „Já jezdím na vysokém kole víc než deset let a už mám za sebou také nějaké pády. To víte, šlapu na něm skoro denně," přiznává Pavlík.

Ta kola si tehdy nemohl dovolit každý

Výstavu historických kol hned na jejím začátku navštívila také 91letá Vlasta Havlová a nemohla se na ně vynadívat. „Ta kola si pamatuji z dob svého mládí. Pravda ale je, že si je nemohl dovolit každý. Byla to tehdy hodně drahá věc. Vzpomínám si, že naše paní učitelka na jednom takovém jezdívala učit k nám do Drslavic z Uherského Brodu," tvrdí pamětnice.

Pět otázek pro sběratele bicyklů-veteránů

Pokolikáté vlastně svá kola takto vystavujete?

Dá se říct, že samostatně vystavuji poprvé, přestože s Ostrožany jsem vystavoval několikrát.

S Ostrožany?

Ano, pár nás kdysi začalo inklinovat od automobilových veteránů ke kolům. Dali jsme se dohromady a před nějakými osmi lety jsme si v Ostrohu založili Veterán bicykl klub Uherský Ostroh, kde nás je dvanáct.

Kolik bicyklů-veteránů celkem vlastníte?

Zhruba čtyřicet kusů.

A jak dlouho vám trvalo dát dohromady takovou sbírku?

Asi patnáct let.

Máte v tomto svém zajímavém koníčku v rodině pokračovatele?

Mám tři vnuky, tak snad ano. Na veteránech ale vyrážíme na výlety celá rodina. Zprovoznil jsem kola pro všechny věkové kategorie, proto spolu jezdíme po různých srazech a pětkrát šestkrát do roka se účastníme také větší akce po republice.