Filmová přehlídka začíná v pátek, potrvá do 2. srpna. V úterý 29. července se uskuteční pravidelný, už 20. Slovenský den, sdělila ČTK mluvčí Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová.

„Dokumentaristku Zuzanu Piussi představuje LFŠ jako filmařku, která si vybírá společensky citlivá témata a zobrazuje je nekompromisně a s odhodláním," uvedla Nôtová. Piussi se ve svých snímcích věnuje slovenskému soudnictví, volbám, kultuře i postavení gayů ve společnosti.

Na přehlídce bude k vidění sedm jejích filmů, režisérka je divákům představí osobně. „Z celovečerních titulů uvede filmová škola snímky Od Fica do Fica, Křehká identita, Muži revoluce a Babička. Z krátkometrážních představí Andělé pláčou, Koliba a Nemoc třetí moci, většina z nich se bude promítat při Slovenském dni," podotkla mluvčí.

Svůj film Všechny moje děti uvede režisér Ladislav Kaboš. „Odkrývá v něm problémy, se kterými zápasí romská komunita, a na příkladu faráře ukazuje jednu z cest, jak je řešit. Jde o film, který je slovenským kandidátem na Evropskou filmovou cenu v kategorii dokumentárních filmů a zároveň nejnavštěvovanějším domácím dokumentem po roce 1993," uvedla Nôtová.

Do Uherského Hradiště přijede také mladá herečka Judit Bárdos. Promítat se bude i loňský nejnavštěvovanější slovenský film Kandidát, uvede jej režisér Jonáš Karásek. Úvody k projekcím slovenských a koprodukčních filmů připravili filmový teoretik a estetik Peter Michalovič a scenárista Ondrej Šulaj.