Rolí pekařek se ujaly Marta Kondrová starší, Pavla Kučerová a Barbora Chviličková. Vlčnovské vdolečky jsou podle etnografky Marty Kondrové specifické tím, že se pečou z převalovaného těsta.

„To zaručuje to, že je vdoleček vláčný, lístkuje se a vydrží čerstvý," popsala etnografka.

Podle kuchařek je důležitá náplň – tvaroh. Ten se musí dát do plátna a zatížit ho na jeden den, aby z něj vytekla syrovátka a šel dobře zpracovat. Kuchařky v muzeu připravily přibližně dvě stě vdolečků a také upekly makovníčky.

Pro toto pečivo se Slovácké muzeum rozhodlo proto, že tradičně k podzimu patří. Je totiž snad neodmyslitelnou součástí pohoštění na hody, jež se na podzim konají v plném proudu.

Další vaření v muzeu se uskuteční 5. listopadu a celý den prý bude ve znamení švestek.

„Dopoledne budeme připravovat pečivo s povidly a odpoledne se uskuteční slovácký košt slivovice," pozvala na další pokračování akce Marta Kondrová.

Vlčnovské vdolečky

1. těsto: 280 g polohrubé výběrové mouky, 2 žloutky, 20 g droždí, 20 g cukru krupice, špetka soli, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná citronová kůra, 2 lžíce oleje, 150 ml vlažného mléka (dle potřeby), 1 smetana ke šlehání

2. těsto: 250 g másla, 100 g hladké mouky speciál

Tvarohová náplň: 1 kg tvarohu, 200 g cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, rozinky (mohou být namočené v rumu)   Drobenka: 1 žloutek, 125 g másla, 200 g polohrubé mouky, trocha hladké mouky, cukr moučka

Vše vypracujeme a mezi dlaněmi rozemneme na požadovanou konzistenci – musí se drobit.

Z přísad vypracujeme běžným způsobem kynuté řidší těsto, které zamísíme trochou mléka a smetanou a necháme na teplém místě kynout.

Mezitím si ze změklého másla a mouky na vále vytvoříme druhé těsto. Vykynuté první těsto dáme na pomoučený vál, lehce rozválíme a zabalíme do něj druhé těsto a společně zabalená rozválíme, překládáme 1× na třětiny jako lístkové těsto a necháme znovu vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na tenčí plát, ze kterého krájíme čtverečky, na ty klademe tvarohovou náplň a každý vdoleček dobře zabalíme.

Vdolečky klademe na vymaštěný plech zabalenou plochou dolů, do každého uděláme prstem důlek, do kterého dáme trochu povidel, vdoleček dokola dobře potřeme rozšlehaným vajíčkem a nahoru dáme špetku drobenky.

Poté necháme na plechu vdolečky ještě kynout. Troubu necháme rozehřát na 250 °C, poté stáhneme na 200 °C a vykynuté vdolečky pečeme dozlatova.