„Škoda jen, že se zatím s každým jeho ročníkem zhoršuje počasí. V tom prvním bylo nádherné, loni bylo trochu horší. Ač sem přes den příliš lidí nedorazilo, v podvečer se sem pivaři nahrnuli a při koncertu tu panovala vynikající nálada," nechal se slyšet Filip Dohnal z pořádající agentury Vichr Production.

Sobotního Oktoberfestu se zúčastnily pivovary Lobkowicz, Plzeňský Prazdroj, Baran a vůbec poprvé na něm návštěvníkům nabídl piva Jarošovský pivovar.

„Vyznavači pěnivého moku si mohli vybrat z dvou desítek druhů piv, a to klasické značky jako je Radegast, Kozel nebo Gambrinus, ale také ty méně známé, jakými jsou Šariš Jantár," vypočítával jeden z pořadatelů Pavel Portl.

Sobotní Oktoberfest provázelo spíše než babí léto aprílové počasí. Chvílemi se mezi mraky prodraly sluneční paprsky, aby pak zase ze zakaboněné oblohy padaly dešťové kapky. Bezmála tisícovce návštěvníků to ale na dobré náladě a ochutnávání piva nic neubralo.

Při Oktoberfestu se ukázalo, že i ve vinařském kraji má význam pořádat pivní akci, na niž mohou vyznavači zlatavého chmelového moku přijít zdarma, ochutnat česká a slovenská piva a zajídat je nejrůznějšími specialitami.

Letos se na pivařské akci poprvé prezentoval nově vzniklý Jarošovský pivovar. Na Masarykově náměstí se letos svými pivy představil už potřetí.

„Poprvé jsme tu pořádali anketu, abychom zjistili, o jaké pivo budou mít lidé zájem. Měli jsme tu dva ležáky, jeden byl označený barvou modrou, druhý červenou. Ten byl vyráběn podle receptury z roku 1989. Lidem ale nejvíce chutnalo pivo označené modrou barvou," prozradil druhý jarošovský sládek Milan Esender.

Rozdíl mezi zmíněnými pivy byl tak nepatrný, že se pivovar rozhodl vařit i pivo označené červenou barvou, ale to bude jedenáctistupňové. Na Oktoberfestu se čepovala dvanáctka.

„Pivovar v Jarošově ještě nefunguje. Pivo se zatím vaří ve Znojemském městském pivovaru, jehož majitel bude vlastnit i ten jarošovský. Od prosince by se mělo vařit pivo v Jarošově," prozradil Milan Esender.

K ochutnávání napěněného moku a dobré pohodě návštěvníků hrál ve stanu harmonikář, na velkém pódiu Masarykova náměstí legenda slováckého bigbítu skupina Gong, kapela Darkil a na závěr kapela Vojty Kotka TH!S. Lze předpokládat, že i po letošním Oktoberfestu se pravděpodobně tato akce pevně usídlí na mapě Slovácka