Návštěvníkům se zdarma otevře i 27 hradišťských památek. Mezi nimi bývalá věznice, Slovácké muzeum včetně galerie, objekt speciální školy, sokolovna a kostel Nanebevzetí Panny Marie.

„Slavnosti vína se za poměrně krátkou dobu vypracovaly na největší událost v našem městě,“ uvedl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Hlavním pořadatelem je Klub kultury Uherské Hradiště.

Fotosoutěž slavnosti vína 2007
Fotili jste Slovácké slavnosti vína? Pochlubte se se svými fotkami!

„Na organizaci jsme připraveni. Zároveň ale neexistuje ‚mokrá‘ alternativa. Například populární sobotní průvod, letos nazvaný ‚Společně a slavnostně‘, se bude konat i za deště,“ prozradil ředitel klubu kultury Antonín Mach.

Program slavností bude velmi bohatý, organizátoři sázejí na pestrost a preciznost.

„Lidé budou mít mnoho možností, kam jít. Zároveň se ale snažíme o harmonické vyvážení. Aby si mezi sebou nekonkurovali větší události. Výhodou slavností je jistě to, že se nikde neplatí vstup,“ pokračoval Antonín Mach.

Mezi nejatraktivnější části programu patří tradičně národopisně laděné pořady. Jeden z nich je věnován Jaroslavu Václavu Staňkovi, který by se letos dožil 95 let. Etnografický program o krojích a zvycích se zaměří na ženské účesy.

Potravinářská společnost Hamé z Kunovic.
Hamé za první pololetí utržilo více než 2,5 miliardy

Z hudebníků se představí mimo jiné Jitka Šuranská Trio se speciálním hostem Jiřím Slavíkem, slovenská skupina Banda a zpěvačka Veronika Rabada. Děti si v Bastionu užijí hry, atrakce a soutěže, v neděli můžou ve Smetanových sadech navštívit Středověké městečko. Letošní ročník přináší i několik novinek.

Jedním ze stanovišť bude i přírodně-historický areál Park Rochus, na který bude z hradišťského autobusového nádraží jezdit kyvadlová doprava. Organizátoři do akce zapojili i Výšinu svatého Metoděje. Pro lepší orientaci poslouží mapka, jež bude součástí programové brožury.

Mezi otevřenými památkami se poprvé objeví dům číslo 44 v Prostřední ulici.Mnoho návštěvníků láká Vinohradská ulice se svými vinnými sklípky a jedinečnou atmosférou.

„Letos tam bude 22 stanovišť, pro veřejnost se otevře 8 sklípků, v nichž zahraje dohromady 12 cimbálových muzik. K vidění bude i barokní sklep z roku 1739. Uskuteční se také soutěž Slovácké bobule. Vylosovaný vítěz získá padesátilitrový sud vína,“ přiblížila mluvčí Nadace Synot Magda Pekařová, tradičního podporovatele slavností.

Speciál Slovácké noviny
Nenechte si ujít speciál Slovácké noviny. Již dnes na stáncích!

Synot letos přispěje částkou jeden milion korun, Uherské Hradiště věnuje 1,1 milionu korun, 500 tisíc korun přidá Vinařský fond. Do Uherského Hradiště zavítají každý rok na začátku září za zábavou i poznáním desetitisíce lidí.

„Po dobu slavností navyšujeme počty policistů v ulicích. O regulaci dopravy při průvodu se postarají dopravní policisté,“ uvedla policejní mluvčí Milena Šabatová. S radami se návštěvníci můžou obrátit na místní strážníky. Jako vždy platí při slavnostech výjimka z vyhlášky o pití alkoholu na veřejnosti.

„Návštěvníci by si měli dát pozor na drobnou kriminalitu. Pozornost by měli věnovat i tomu, aby parkovali výhradně na vymezených místech,“ řekl velitel hradišťských strážníků Vlastimil Pauřík.

Organizátoři doporučují cestovat hromadnou dopravou, případně na kole. 

Ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach.
Antonín Mach: Slavnosti vína jsou jako velká oslava