Za své snímky z folklorního prostředí byla oceněna Simona Bočková.

Fotografka z Ostrožské Nové Vsi triumfovala mezi 65 autory, kteří se letos do soutěže přihlásili.

„Popravdě jsem to vůbec nečekala. Protože dělám instruktorku lyžování, tak bývám v tento čas vždycky na horách. Dneska jsem ale byla výjimečně doma, tak jsem si řekla, že se půjdu podívat. A zrovna to vyšlo,“ usmívala se Simona Bočková.

Jiří Pavlica s Hradišťanem odehráli v sobotu 6. ledna ve Vlčnově Vánoční koncert.
Jiří Pavlica ve Vlčnově zazpíval i text od svatého Metoděje

Vernisáž Ohlédnutí 2017 odstartoval před zaplněným foyer kina Hvězda svým proslovem zakladatel akce Josef Korvas, ředitel pořádajících Městských kin Uherské Hradiště.

Pak už předal slovo dvěma ze tří porotců. Marek Malůšek nejprve omluvil třetího člena kurátorského týmu Jiřího Siostrzonka, který nemohl dorazit, a následně vyzdvihl jména některých autorů, kterým se během minulého roku povedlo vyfotografovat výjimečné snímky.

„Jednou z nich je Hana Adamcová, jejíž fotografii jsme použili i pro plakát. Je to velmi nevšední pohled na zobrazení krojů na letištní ploše. Má to dynamiku, skvělou barevnost, ostatně posuďte sami,“ uvedl Marek Malůšek.

Košt slivovice v Nedakonicích
První letošní košt slivovice na Slovácku nabídl přes 400 vzorků

Zvažovali dvě laureátky

Jeho kolega z poroty Michal Stránský následně prozradil, že výstavní tým se už několikátým rokem snaží mezi sebe dostat ženskou osobnost.

„Máme několik příslibů, ty ženské nás ovšem pořád trošku vodí za nos, ale jednou to vyjde. Já jsem rád, že se nám do toho ženský element vloudil tou nejlepší možnou jinou cestou, protože ve finále jsme uvažovali o dvou možných laureátkách, což je novum,“ nechal se slyšet Michal Stránský.

Laureátku následně vyhlásil její předchůdce z roku 2016 Dušan Kimmer, jehož fotografie budou po dobu hlavní výstavy k vidění v kinokavárně.

První miminko roku 2018se narodilo doma v Uherském Brodě
Změna! První miminko roku 2018 se narodilo doma v Uherském Brodě

Michal Stránský pak odhalil, proč zvítězila právě Simona Bočková.

„Díky tomu, co jsme tady od ní viděli v uplynulých dvou letech, věříme, že když teď dostala šanci nachystat svou výstavu, která bude zajímavým způsobem dokumentovat rok 2017 v našem regionu, tak se toho zhostí naplno a máme na co těšit.“

Vernisáž v kině Hvězda zpříjemnilo vystoupení horňácké cimbálové muziky Kubíci z Velké nad Veličkou. Výstavu Ohlédnutí 2017 si můžete prohlédnout do konce ledna 2018. 

V uplynulých dnech vstoupila do kin nová pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny. Jednu z hlavních rolí ztvárnila bývalá herečka Slováckého divadla Andrea Hoffmannová.
Bývalá herečka Slováckého divadla září v nové pohádce Zdeňka Trošky