Další důkaz neobyčejné chuti pomáhat představí tento pátek. Pokřtí totiž CD se záznamem premiéry inscenace Oskar a růžová paní. Výtěžek půjde nadaci Šance, která pečuje o onkologicky nemocné děti.

Ale popořádku. V lednu měla v uherskohradišťském divadle premiéru inscenace režisérky Zoji Mikotové Oskar a růžová paní o těžce nemocném chlapci, který v nemocnici umírá na leukemii.

Příběh se okamžitě stal hitem a dnes je beznadějně vyprodaný na dlouhé týdny dopředu. Herci si v tu chvíli uvědomili, že mají velkou moc upozornit na možnost dárcovství kostní dřeně. „Neváhali jsme ani minutu. Vyzvali jsme diváky, aby se zapojili do dárcovství, a byli jsme potěšení, kolik jich do toho s námi šlo. Když totiž víte, že někde na světě čeká stejně nemocný Oskar na život, nemůže vás to nechat chladným," vysvětluje herečka Jitka Josková, která se do zmiňovaného registru dárců kostní dřeně zapsala mezi prvními.

Nezůstalo ale jen u toho. Když měli herci premiéru, natočili ji na CD, díky vstřícnosti zastupující agentury získali autorská práva a rozhodli se, že CD dají do prodeje. „Celý výtěžek z prodeje půjde nadaci Šance, která pomáhá dětem nemocným leukemií," vysvětluje představitel Oskara Josef Kubáník.

Na zmiňovaném CD si diváci připomenou nejenom jeho herecký koncert, ale také strhující herectví jeho kolegů v čele s legendární Květou Fialovou, jež představuje ošetřovatelku babi Růženku, která chlapci pomáhá zvládnout poslední dny života. „Diváci nám říkají, že vidět u nás v divadle Oskara a růžovou paní, je pro ně terapie. Teď si ji díky CD budou moct kdykoliv poslechnout a ještě budou vědět, že pomohli dětem," uzavírá Josef Kubáník.

CD Oskar a růžová paní bude pokřtěno v pátek po další repríze inscenace Oskar a růžová paní, hlavní kmotrou bude kromě herců i předsedkyně správní rady nadace Šance paní Herta Mihálová. Nosič bude k dostání v pokladně divadla za symbolických 100 korun.

Autor: Josef Kajetán