„Divadlo teď ničím jiným nežije. Pokrevní batři jsou vrcholem jubilejní sedmdesáté sezony a všichni si na něm dávají hodně záležet," říká herec a mluvčí divadla Josef Kubáník. Už příští sobotu se očekávaný titul poprvé představí divákům. „Premiéra ještě neproběhla a zájem je tak velký, že už teď je téměř vyprodána mimořádná repríza, kterou jsme přidali na začátek ledna," říká mluvčí. Na co se publikum tolik těší?

Silný příběh

Diváky do hlediště lákají velké příběhy. Ten, jaký je čeká v Pokrevních bratrech, patří mezi ty nejsilnější. Dvojčata jsou od sebe po narození násilně oddělena a každé vyrůstá v jiném prostředí. Ač-koliv by se jinak asi těžko potkala, stále na sebe narážejí, stále je k sobě něco přitahuje. A ve chvíli, kdy se oba bratři zamilují do stejné dívky, začne být jasné, že to není jen tak. To největší překvapení má však teprve přijít…

Hvězdná sestava tvůrců

Uherskohradišťské divadlo oslovilo a ke spolupráci získalo ty nejlepší ze svých oborů. Režisérem je vyhlášený Radek Balaš, jeden z nejoceňovanějších muzikálových režisérů, jenž je zároveň i porotcem televizní show Star Dance Když hvězdy tančí, kterou každou sobotu vysílá Česká televize. Diváci slovácké scény jej moc dobře znají stačí připomenout jeho úspěšné muzikály Donaha! nebo Cikáni jdou do nebe. Choreografie je dílem Qaši, špičkové tanečnice a choreografky, která je podepsána pod celou řadou muzikálů (Excalibur, Galileo a další) i televizních projektů, jako například Česko hledá Superstar, Miss České republiky. Jedním z muzikantů, kteří budou hrát přímo na jevišti, je Jiří Kučerovský, kytarista a nejbližší spolupracovník Tomáše Kluse.

Herci s Tháliemi

Diváci jsou vždycky nejvíce zvědaví na herce. V Pokrevních bratrech se představí ti nejlepší, dva z nich dokonce získali Thálii, tedy nejprestižnější herecké ocenění. Tomáš Šulaj je miláčkem slováckého publika už dlouhá léta a Thálii si právem odnesl za ztvárnění hlavní role v muzikálu Donaha!. Další hvězdou, která se pyšní stejným oceněním, je Yvetta Blanarovičová. Trofej si odnesla za postavu Lízy v muzikálu My Fair Lady a mnozí věří, že nominacemi na muzikálové Thálie oba herci zamávají i tentokrát. V dalších rolích se představí ostatní oblíbené tváře uherskohradišťského divadla, ať jde o Davida Vaculíka, Zdeňka Trčálka či Martina Vrtáčka a Jiřího Hejcmana.

Jednu z hlavních rolí v muzikálu Pokrevní bratři, který se za týden poprvé představí divákům, je herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová. Široké veřejnosti je možná známá hlavně z pohádkových filmů režiséra Zdeňka Trošky, ale ti, kteří ji viděli na divadelních prknech, o ní mluví jako o výjimečném muzikálovém talentu. „Yvetta je osobnost. Čím déle ji znám, tím je pro mě zajímavější jak po profesní stránce, tak po osobní. Ráda o ní říkám, že je jako moje starší sestra. Rozumíme si," říká například choreografka Qaša, která stojí i za tanečními čísly Pokrevních bratrů. Podobný názor má i představitel jedné z hlavních rolí David Vaculík: „Když mi něco nevyhovuje, nemusím mít žádné obavy jí to říct, je velmi pokorná a nehraje si na hvězdu." O pracovitosti Yvetty Blanarovičové by ostatně mohli mluvit mnozí další v divadle. I dlouho po skončení zkoušky tráví čas na scéně, domlouvá si věci, na které nebyl při zkoušce čas, se svými novými kolegy se schází i ve volném čase. Je tedy jasné, že Cena Thálie za hlavní roli v muzikálu My Fair Lady, kterou už doma má, je zasloužená.

Divačce muzikál změnil život

Pokrevní bratři, tedy nejnovější muzikál Slováckého divadla, v sobě má zvláštní magickou sílu. Osudovou inscenací je nejenom pro herce, ale i pro diváky. „Před čtrnácti lety se mi narodila dvojčata kluci. Už jsem doma jedno dítě měla a tohle nebyla zrovna klidná miminka," napsala hercům před několika dny Eva Sedláčková z Uherského Brodu. „Musím se přiznat, že jsem to nezvládala. Moje kmotra chtěla, abych se odreagovala a vzala mě s sebou do Slováckého divadla na Pokrevní bratry," vybavuje si divačka okamžik, kdy poprvé silný příběh osudové přitažlivosti dvojčat uviděla. „Tak mě to vzalo, že jsem brečela celé představení i o přestávce a nebyla jsem k utišení ještě na nádraží. Najednou jsem to všechno viděla jinak," vybavuje si sympatická divačka, která se poté stala předplatitelkou a s manželem do Slováckého divadla už jezdí pravidelně.

„Je to pro mne vždy nádherný zážitek a velký svátek. Všem vám moc děkuji a smekám." Zároveň ocenila, že muzikál se po patnácti letech na jeviště hradišťské scény vrací. „Tentokrát přijdeme všichni, tedy i naše dvojčata," dodává pisatelka. „Pokud uvidíte v první řadě brečící ženskou, nic si z toho nedělejte jsem šťastná," dodává.

Autor: Josef Kajetán