Hned první večer nové sezony padla volba na silný příběh Oskar a růžová paní. Premiéru měl v lednu v režii Zoji Mikotové a okamžitě se stal jedním z nejvyhledávanějších titulů. Vypráví o desetiletém chlapci, který v nemocnici umírá na leukemii, ale díky stařičké ošetřovatelce babi Růžence je jeho odchod ze světa plný naděje a úsměvů.

„Tahle inscenace se prostě nemůže nelíbit. Velmi povedená dramatizace, citlivá režie, krásná hudba, perfektní výkon Josefa Kubáníka, který dokázal postavu desetiletého chlapce vystihnout vlastně dokonale, a jedinečná Květa Fialová. I takový je Oskar a růžová paní," napsal o inscenaci například divadelní režisér a ředitel Jiří Trnka.

Výběr inscenace nebyl náhodný. „Chceme všem ukázat, že v nové sezoně nemyslíme jen na sebe. Že víme, jaká neštěstí kolem nás jsou," říká k připravovanému úternímu večeru ředitel divadla Igor Stránský a prozrazuje další podrobnosti.

„Rozhodli jsme se, že hned první večer věnujeme nemocným dětem do olomoucké onkologie peníze, které jsme zatím vybrali při prodeji CD Oskar a růžová paní. Je na něm záznam premiéry a každý, kdo si je koupí, přispívá Nadaci Šance, která se o nemocné děti stará," připomíná ředitel Stránský.

Za pouhé dva měsíce od začátku prodeje divadelníci získali pro onkologicky a hematologicky nemocné děti 15 tisíc korun. Na prknech divadla je převezmou zástupci Nadace Šance. CD si diváci mohou koupit i během slavnostního večera, po představení jim je herci pak osobně podepíší.

Zahájení nové divadelní sezóny Slováckého divadla proběhne v úterý 28. srpna od 19.00. Podle divadelníků je několik vstupenek ještě k dispozici v pokladně divadla.

Co připravuje Slovácké divadlo?

Start nové divadelní sezony je spojený s finálními přípravami nové inscenace. Už 8. září bude mít premiéru slavný Čechovův Višňový sad. K režii byla přizvána významná ruská režisérka Oxana Smilková, jejíž inscenace patří u nás k tomu nejpozoruhodnějšímu. A i když herci v čele s Annou Pospíchalovou představující postavu Raněvské mluví o velmi náročné práci, dá se očekávat mimořádný zážitek.

V polovině září navštíví Slovácké divadlo jako jediný soubor z regionu největší divadelní festival České republiky s prostým názvem Divadlo. Koná se v Plzni a uherskohradišťští herci na něm představí inscenaci z dílny J. A. Pitínského Kalibův zločin.

„Dostat se na festival do Plzně je velmi těžké. Inscenace vybírá velký dramaturgický tým, který má srovnání s nejlepšími inscenacemi celé Evropy. Jsme rádi, že jsme obstáli a že do Plzně opět pojedeme," raduje se herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Válka s mloky je další inscenací, kterou divadelníci z Uherského Hradiště publiku představí. I tady je pozoruhodné jméno režiséra. Bude jím někdejší umělecký šéf zlínského divadla Dodo Gombár.

„Přišlo nám líto, že by se po nedobrovolném odchodu pana režiséra Gombára z našeho kraje přestali s jeho tvorbou diváci setkávat, tak jsme jej oslovili a on s velkou radostí naši nabídku přijal. Myslím, že i tentokrát se budou mít diváci nač těšit," slibuje ředitel Slováckého divadla Igor Stránský.

O čem je Oskar a růžová paní?

Oskar je desetiletý chlapec. Má svůj dětský svět a s ním i osobité vidění dospěláckého života. Svůj čas však už několik měsíců tráví v jedné nemocnici, kde umírá na leukemii a všichni kolem něj jsou bezradní. Všichni, kromě jedné osoby ošetřovatelky v růžových šatech. Oskar jí říká babi Růženka a díky ní a jejímu originálnímu nápadu může prožít desetiletý chlapec v posledních dvanácti dnech celý život.

Proč zrovna Oskar a růžová paní?

„Těch důvodů je hned několik. Jednak je Oskar a růžová paní naším luxusním kouskem a jak se říká vývozním zbožím, jednak je to velmi silný příběh a my chceme dát najevo, že sílu má v sobě i naše divadlo, a také jsme chtěli vyslat signál, že i v nové sezoně budeme myslet na ty, kteří mohou potřebovat naši pomoc. Ať jsou to senioři, ale i nemocné děti a vůbec všichni znevýhodnění. Slovácké divadlo i v nové sezoně bude divadlem pro každého." Ředitel Slováckého divadla Igor Stránský

Hra je plná emocí, posláním je láska

Slovácko Inscenaci Oskar a růžová paní, kterou zahájí Slovácké divadlo sezonu, režírovala Zoja Mikotová.Zoja Mikotová.

Jak jste objevila příběh Oskara a růžové paní?

Cestou z nádraží v Hradci Králové do Klicperova divadla při zastavení v obchodě Levné knihy. Jsou to má pravidelná zastavení, málokdy odcházím bez nějakého zajímavého objevu.

Nabídka inscenovat Oskara a růžovou paní ve Slováckém divadle přišla tak trochu náhodou. Vzpomenete si na to, jak to bylo?

Ano, při premiéře Modrých květů jsem v divadelním klubu procházela kolem stolu, kde právě pan ředitel Stránský a dramaturgyně Iva Šulajová zmínili titul Oskar a růžová paní vzájemnou otázkou: „Znáš to?" Oba krčili rameny, takže jsem se jen tak procházejíc kolem zmínila, že je to kniha Erica Emmanuela Schmidta a krátce povyprávěla obsah. Po nějaké době pak přišla nabídka: „Když jsi nám to tenkrát tak pěkně přiblížila, nechceš to zrežírovat?" Chtěla jsem, ráda. Byla to šťastná chvíle.

Téma nemocných dětí není moc veselé, přesto vaše inscenace nebude jen plná smutku. Co je pro vás v příběhu tím hlavním posláním?

Ten příběh je plný emocí. A jaké je hlavní poslání? Láska! V jedné básničce se říká: „…nade mnou se vznášejí: víra a láska s nadějí…" Tak to je i v Oskarovi a růžové paní.

Květa Fialová slaví 83 let

Po slavné inscenaci Harold a Maude, kde hrajete jednu z titulních rolí a dostala jste za ni Cenu Thálie, jste se rozhodla pro další spolupráci se Slováckým divadlem, a to právě v Oskarovi a růžové paní. Proč?

Víte, já jsem za celý život hrála v mnoha krásných hrách, ale také v mnoha špatných hrách. A řekla jsem si, že na konci života si už budu vybírat jen ty nejlepší. Oskar a růžová paní je tak nádherný příběh, že neznám nikoho, komu by se po přečtení nebo po zhlédnutí naší inscenace nelíbil. A proč ve Slováckém divadle? Je tady můj milovaný Pepíček Kubáník, který hraje Oskara nádherně, a i když to nedělávám, chodím se na něj dívat ze zákulisí. A pak Slovácké divadlo je opravdu nejlepší miluje své diváky, je hravé a je v něm láska. Proto jsem se do něj vnutila, abych mohla být u toho.

Harold a Maude. Neboli Josef Kubáník a Květa Fialová. Oslavte narozeniny s Květou Fialovou

Je to už vlastně tradice. Legendární česká herečka Květa Fialová slaví své narozeniny v posledních letech právě v Uherském Hradišti na prknech Slováckého divadla. A nejinak tomu bude i letos. Ve čtvrtek 30. srpna se diváci mohou těšit na představení Harold a Maude, za nějž slavná herečka obdržela Cenu Thálie. Nezůstane ale jen u něj.

„Po představení jsme pro paní Květu připravili překvapení. Teď nemůžeme prozradit, o jaké půjde, ale věřím, že jím tak velké dámě uděláme radost," přibližuje ředitel divadla Igor Stránský.

Inscenace Harold a Maude měla premiéru před dvěma a půl roky a s více než 70 reprízami patří do zlatého fondu Slováckého divadla. Příběh o neobvyklém přátelství mladého muže a svérázné osmdesátileté hraběnky dojímá diváky natolik, že po každém představení tleskají vestoje.

„To je moje divadelní bohoslužba," říká k velkému zážitku oslavenkyně. Zájemci, kteří by chtěli připít na 83. narozeniny Květy Fialové, si mohou zavolat do pokladny divadla. Několik vstupenek je ještě k dispozici.