„Musím se přiznat, že když jsem četl hru poprvé, nejásal jsem, ale cítil jsem, že mě i přesto zajímá. Čím víc jsem ji pak četl, tím víc mě to bavilo. Je to typ hry, do které je nutné proniknout. Zjistil jsem, že jednotlivé postavy jsou velice zajímavé a výrazné a hra tím pádem nabízí skvělé herecké příležitosti,“ prozradil režisér, který bude s uherskohradišťskou scénou spolupracovat poprvé.

„Ve Slováckém divadle byl Les uveden dvakrát, a to v roce 1962 v režii Františka Čecha a v roce 1970 v režii Miloše Hynšta,“ uvedla dramaturgyně Iva Šulajová s tím, že “skrze příběh pokrytecké statkářky prodávající po kouskách les kolem svého panství vysadil autor les, či spíše neproniknutelnou houštinu, lidských vztahů rostoucích ve společnosti založené pouze na hraní rolí, přetvářce a falši”.

Slovácké divadlo uvede hru v novém překladu Aleny Morávkové. Výpravu vytvořil Michal Hejmovský a hudbu složil Richard Mlynář. Z hereckého souboru se diváci mohou těšit na Moniku Horkou v hlavní roli bohaté statkářky Gurmyžské, Terezu Hrabalovou, Pavla Šupinu, Josefa Kubáníka a Jiřího Hejcmana, kteří ztvární oblastní herce Šťastlivce a Nešťastlivce a další. Premiéra je naplánována na 23. březen.

Autista po čtyřech letech skončí

Úspěšná inscenace Autista, kterou se souborem Slováckého divadla nastudoval na Malé scéně režisér a ředitel divadla Michal Zetel, končí. Hru přímo pro Slovácké divadlo napsala Alžběta Michalová, která se inspirovala příběhem vlastního bratra.

„V červnu se rozloučíme s Autistou, hrou, která vznikla přímo pro Slovácké divadlo. Těší nás, že se inscenace setkala s pozitivními diváckými ohlasy, nicméně nyní je čas, abychom uvolnili místo novým titulům. Poslední dvě představení proběhnou 18. května a 1. června, kdy inscenace zároveň oslaví neuvěřitelnou 90. reprízu. Vstupenky na obě reprízy jsou již v prodeji,“ upřesnila manažerka divadla Jitka Honsová.

Inscenace byla v repertoáru téměř čtyři roky a představitel hlavní role autistického chlapce Kašpara Josef Kubáník obdržel za svůj mimořádný jevištní výkon cenu odborné poroty Největší z pierotů.

„Zkoušení bylo krušné. Autorka Alžběta Michalová hru napsala podle skutečných událostí, které sama prožila s jejím autistickým bratrem a stále jej měla při zkoušení logicky před sebou. Trochu jsme se o tu naši divadelní postavu přetahovali, snažil jsem se je přesvědčit, že nenapodobuji Matěje, ale vytvářím postavu vlastní, mého autistu složeného podle všech těch cenných indicií, které mi autorka dodala. Nakonec se to, myslím, podařilo a dnes se na každé představení moc těším,“ řekl představitel Kašpara Josef Kubáník.

Harafica a herci divadla chystají další Jízdu

Slavné Jízdy, tedy originální koncerty cimbálové muziky Harafica a herců Slováckého divadla se dočkají pokračování. Zítra ve 14.02 začne mimořádně očekávaný předprodej na dvanáctou Jízdu, která proběhne 23. června. “Těšíme se jako malí. Nikde se totiž tolik nevyřádíme,” prohlásil jeden z moderátorů, herec David Vaculík, který už teď se svým hereckým kolegou Josefem Kubáníkem připravuje na muzikanty i kolegy originální překvapení. “Letos bychom rádi zapojili i diváky, a to nejenom ty, kteří budou v sále, ale i ty, kteří nás budou sledovat a našem divadelním facebooku,” dodal herec.

Neodmyslitelnou součástí koncertu jsou i do poslední chvíle utajení hosté. “Díky tomu za námi do Hradiště přijeli naši kamarádi Ondra Brzobohatý, Vojta Dyk, Táňa Medvecká a další. Jestli po nějakém sáhneme i teď ale ještě nevíme, přece jen je koncert více o nás, než o známých tvářích. Ty jsou jen bonbónkem,” doplňuje kolegu Josef Kubáník.

Divadelníci ale slibují, že budou na svém facebookovém profilu poodhalovat zpávy z příprav koncertu. “Jsou to vděčná čísla. Vždyť jen to, kdy hraju na cimbál a Ondra Brzobohatý na housle, aniž bychom to některý z nás pořádně uměli, vidělo na You tube skoro čtvrt milionu lidí,” uzavírá Josef Kubáník.