„V roce 1950 vznikl v New Yorku fenomén Off-Broadway jako reakce na konzervativní, bombastickou a opulentní ryze komerční produkci broadwayských velkých divadelních domů a nabídl tak náročnějšímu či jinak smýšlejícímu publiku alternativu. My ve Slováckém divadle jsme zvyklí si všechno dělat sami, a proto rozjíždíme novou linii - SLoffÁCKÉ DIVADLO," prozradil ředitel divadla Michal Zetel.

Sama nová hra Večer na psích dostizích je velkou hereckou výzvou pro čtyřlístek nejpopulárnějších hradišťských herců Tomáše Šulaje, Zdeňka Trčálka, Josefa Kubáníka a Davida Vaculíka. I v hereckém obsazení ale diváky čeká překvapení. Je jím student čtvrtého ročníku herectví brněnské JAMU Martin Hudec, jenž vytvoří roli pátou.

Oceňovaná hra i autor

Dnes šestatřicetiletý britský autorMattCharman se do divadla zamiloval už v osmi letech, kdy zhlédl muzikál Andrewa LloydaWebbera Fantom opery. Po vystudování anglické literatury chvíli pracoval v automyčce, poté se začal věnovat psaní a produkci. Černá komedie Večer na psích dostizích je jeho debut, za který v dramatické soutěži mezi sedmi sty texty získal v roce 2004 VerityBargateAward.

MattCharman spolupracoval s mnoha divadly a televizemi. V televizní stanici BBC se seznámil se slavným režisérem Stevenem Spielbergema dohodli se na spolupráci – Charman napsal scénář k filmu Most špionů (BridgeofSpies), za který byl loni nominovaný na Oscara v kategorii nejlepší původní scénář.

Slovácké divadlo bude hru Večer na psích dostizích v překladu Pavla Dominika a v režii Michala Zetela hrát od 12. června v Klubu Mír. Vstupenky jsou k dostání v divadle nebo na jeho webu.

O čem je Večer na psích dostizích

"Parta kamarádů z autodílny se sešla, aby si užila první závod jejich společného psa. Koníček, nebo hazard? Zkrátka zábava a vidina rychlého výdělku zároveň. S příchodem „mlátičky Paula", kterého (téměř) nikdo z přítomných nečekal, se však něco pořádně zadrhne," popisuje děj hry dramaturgyně Iva Šulajová. Premiéra 12. června je už po prvních hodinách od začátku předprodeje vyprodaná, divadelníci ale ihned přidali další reprízu na 20. června. Na ni zbývá přibližně 40 volných vstupenek.

Divadelní nováček Martin Hudec
Martin Hudec.Se jménem studenta herectví brněnsoé JAMU Martinem Hudcem se uherskohradišťští diváci ještě nesetkali. Pohledný mladík ale už brzy přitáhne pozornost mnoha diváků. Stane se totiž spoluhráčem Tomáše Šulaje, Zdeňka Trčálka, Josefa Kubáníka a Davida Vaculíka v inscenaci hry Večer na psích dostizích. Talentovanému herci jsme jako první položili tři otázky.

Martine, co o sobě můžete prozradit?

Je mi 26 let, pocházím ze Slovenska, vyrůstal jsem na malé vesničce a z maminčiné strany jsem poloviční Moravák. Posledních sedm let žiju v Brně, kde právě dokončuji poslední ročník JAMU, obor činoherní herectví. Mám rád dobrou hudbu, dobré jídlo a vůbec vše co je krásné!

Jak jste reagoval na nabídku zahrát si v našem divadle a od koho nabídka přišla?

Hostování mi nabídl pan Michal Zetel a já jsem to přijal s velkým nadšením.

Večer na psích dostizích se bude uvádět v rockovém Klubu Mír. Máte rád alternativní prostory?

Ano, jsem rád, když se divadlo hraje na zajímavých místech a myslím, že tato hra se s atmosférou Klubu Mír výborně doplňuje. A přispívá k tomu samotné zkoušení. Nevím, jestli je to tím, že jsme tam samí chlapi, ale atmosféra na zkouškách je výborná, přejná, inspirativní a plná humoru. Teď se ale těším na přesun na jeviště a na to, jak uvidím své mnohem zkušenější kolegy při práci. Je to pro mě velká příležitost sledovat je a něčemu se přiučit.

Autor: Josef Kajetán