Nepřítel lidu

První novinku s herci studuje režisér Zdeněk Dušek, jehož jméno je divákům slovácké scény velmi dobře známé. Vždyť Nájemníci baví diváky už téměř tři roky. Nepřítel lidu je však vážným tématem, jež pojednává o lázeňském lékaři Stockmannovi, který zjistí, že léčebná kúra je příčinou závažných zdravotních problémů lázeňských hostů. Poklidné městečko je rázem vzhůru nohama. Odstranit příčinu totiž nebude vůbec jednoduché. Může v takové situaci Stockmann prosadit své názory? „Ibsen ve hře tematizuje obhajobu pravdy a boj proti lži," prozrazuje dramaturgyně Iva Šulajová a dodává, že hlavní podstata hry spočívá v otázkách, kde je vlastně pravda, jakou cenu jsme ochotni zaplatit za svou pravdu a jakou cenu je za pravdu ochotna zaplatit společnost.

Poprvé ve Slováckém divadle

Ačkoliv podle dobové kritiky uvedení většiny Ibsenových her znamenalo ve své době veřejný skandál, na Nepřítele lidu se už v roce 1882, kdy byla hra poprvé uvedena v Dánsku, stály dlouhé fronty a zájem o tuto výjimečnou hru trvá dodnes - patří mezi nejhranější a nejoblíbenější texty tohoto severské dramatika. Ze stejnojmenné divadelní hry vychází i úspěšná filmová adaptace z roku 1978, kde hlavní roli vytvořil hvězdný Steve McQueen. I přesto, že Nepřítel lidu je obdivovaný po celém světě, slováckým divákům se představí poprvé.

V hlavní roli Tomáš ŠulaJ

Hlavní roli svěřil režisér Zdeněk Dušek Tomáši Šulajovi. „Není toho textu nějak moc?", ptal se hned na zahajovací zkoušce s obavami režiséra, ale jinak se, jak sám přiznává, na práci velmi těší. „Mám rád dramatické role, většinou je v nich vykreslen nelehký životní úděl postavy, a to je pro mne vždy velmi zajímavé," přiznal se držitel Thálie Tomáš Šulaj, jenž je na stejnou cenu nominovaný i letos. Vedle něj se v novince představí Kamila Zetelová, Tereza Hrabalová, Pavel Hromádka a další. Nepřítel lidu bude ve Slováckém divadle poprvé uveden 9. dubna.

Kniha o hřbitově

Druhou připravovanou novinkou je hra Samka Táleho Kniha o hřbitově. Ta je však náhradou za původně plánované Zátiší s Datlem. „Původně připravovanou inscenaci jsme se s režisérem Jakubem Macečkem rozhodli nenastudovat. Hlavním hrdinou je totiž terorista a po událostech, které se staly v Paříži loňského roku, jsme se z piety k obětem útoku shodli, že dáme přednost jinému titulu," prozrazuje ředitel divadla Michal Zetel.

Slovenský bestseller

Najít náhradní titul nebyl podle slov dramaturgyně Ivy Šulajové lehký úkol. Nakonec však volba padla na dramatizaci slovenského bestselleru Kniha o hřbitově, která je s počtem devíti překladů jednou z nejpřekládanějších slovenských knih. Hlavní postavou je mírně retardovaný Samko Tále, který žije v malém slovenském městě. Se svou kárkou brouzdá ulice a pozoruje okolí. „Kniha o hřbitově dobyla literární svět pro svůj neotřelý, hravý a vynalézavý jazyk, pro objevení hrdiny, který je rafinovanou metaforu i našich vlastních slabostí, nebezpečí, že mnohdy ve jménu dobrých pohnutek můžeme hloupě posloužit špatné věci," přibližuje novinku dramaturg Vladimír Fekar.

Světová premiéra

Úspěšný tragikomický příběh o Samku Tálem zdramatizovali speciálně pro Slovácké divadlo režisér Jakub Maceček a dramaturg Vladimír Fekar. Hlavní roli vytvoří Zdeněk Trčálek. V dalších rolích se představí Irena Vacková, Martin Vrtáček, Josef Kubáník a další. Světová premiéra Knihy o hřbitově se plánuje na poslední dubnovou sobotu. (kaj)