Slavkovjané hostili 11. ročník Mezinárodního setkání Slavkovů podpořený Folklorním dnem, také již šestým v pořadí. Symbolické bylo
i to, že v roce 2008 proběhlo 1. setkání Slavkovů v Polském Slawkowě a také 1. ročník Folklorního dne. V neděli uzavřeli pomyslný kruh shledávání na mši svaté a společně zasadili lípu přátelství.

„Bylo to velmi náročné a hektické. Nejen pro mě, ale pro všechny zastupitele, pracovníky i brigádníky, kteří se starali nejen o průběh sobotní akce, ale o celou několika měsíční přípravu. Nyní organizace gradovala. Přijela spousta souborů a hostů a vše bylo potřeba zvládnout. Potvrdilo se však, že máme na obci skvělý tým lidí, kteří dokázali společně zmobilizovat síly a udělat pro co nejlepší průběh maximum,“ pochvaloval si starosta pořádajícího Slavkova Libor Švardala.

K pěkné atmosféře setkání stárků a mládků ve Zlámanci přispělo i pěkné počasí.
Ve Zlámanci vzdali hold hodovým stárkům a mládkům

Na akci dorazily i obce, které se Slavkovjany zapředly spřízněnou nit v loňském celorepublikovém finále soutěže Vesnice roku. Zástupci Lukavice a Pištína, předvedli divákům bez nácviku společnou premiéru a raritu v jednom. Zatancovali Českou besedu. Jako podpora dorazili zástupci z Heřmanova a Větřkovic, taktéž účastníci loňského finále Vesnice roku.

Zahájení Folklorního dne následně vypuklo se sobotní půl druhou. Po úvodním slovu starosty i hostů zazpívali Slavkovjané píseň Slavkovjanů doma není. Paralelně probíhaly i prezentace jednotlivých Slavkovů formou tradičních jarmarků, vařením pochutin či rozléváním pálenky. Od půl osmé doprovodila program cimbálová muzika Vinar, o zbytek večera se postaral žánrový přerod v čele s kapelami akuStyk, ABBA Rock Show a Street69.

Lucie Tučková

Lidové písničky zněly v sobotu odpoledne i večer areálem kudlovické chalupy u Strmenských.
Anděl doprovodil kudlovický ženský sbor na Medové zpívání