„Definitivně jsme se rozhodli v deset hodin dopoledne. Připravit areál v Hájku je dost náročné, ani předpověď počasí neslibovala žádné zlepšení," vysvětloval vynucenou změnu umělecký vedoucí lhotského sboru Petr Radoch a přivítal posluchače krátkým proslovem.

„Takové sečení jste ještě neviděli. Myslím, že už ani neuvidíte, počasí si s námi trošku zašpásovalo. Tradičně bývá soutěž v sečení trávy. Takže chlapi, jestli jste si přivezli kosy, tak je můžete schovat na příští rok."

Každoročně se tato akce koná v předvečer hlavní poutě na Svatém Antonínku. V letošním roce byl termín posunutý.

Vesnicí roku Zlínského kraje 2017 se v pondělí 12. června 2017 stala obec Slavkov na Slovácku. Na snímku je starosta Libor Švardala.
Vesnicí roku Zlínského kraje je Slavkov, boduje také Korytná

„Tentokrát jsme sečení naplánovali o týden dřív. Nekolidovalo to se sečením v Malé Vrbce, proto jsme k nám dokázali dostat i výborné horňácké muzikanty. Už dávno jsem měl zálusk na zpěváka Jaroša Hrbáče, „strýček" v letošním roce oslaví 80 let. Myslím, že spojení s cimbálovou Petra Mička se vydařilo," hodnotil vystoupení horňáckého zpěváka šéf sboru Václav Hájek.

A nejenom Jaroš Hrbáč, do Lhoty přijel a neplánovaně zazpíval i známý zpěvák a rodák z Hrubé Vrbky Martin Hrbáč. „Měl jsem volno. Věděl jsem, že tady bude vystupovat bratranec (Jaroš Hrbáč), tak jsem se přijel podívat," svěřil se 78letý muzikant.

Krátký proslov ke všem účinkujícím a divákům si připravil také starosta Antonín Jelének.

„Čas běží a Antoníkové sečení zůstává. Zůstává i ochota Mužského pěveckého sboru tuto akci pořádat. Jsem rád, že se tato tradice zachovala. Dneska to nebude o sečení, bude to o písničce. Bude to o tom, co nám zanechali naši předkové. O tom, co drží dobré lidi pospolu."

Hodnocení vín soutěže TOP víno Slovácka v Uherském Hradišti. Ilustrační foto
Startuje jubilejní 10. ročník soutěže TOP Víno Slovácka

V sobotním podvečeru vystoupili mimo zmiňovaného Jaroše Hrbáče a cimbálové muziky Petra Mičky mužské pěvecké sbory z Hrubé Vrbky, Blatnice, Vlčnova a pořadatelské Ostrožské Lhoty. Zazpívaly také místní Děvčice z Háječku.