„Jedná se o komponovaný večer s krásnými šansony a básněmi nebo prózou," prozrazuje David Macháček a dodává: „Budou se zpívat šansony známé i neznámé a dokonce pro každý večer vznikne nový šanson, který je napsán hercům „na tělo"." Každý šansonový večer bude originální, žádný se nebude opakovat a pokaždé se představí jiné uskupení herců.

K vytvoření projektu Macháčka přivedla, jak sám říká, touha pracovat, zpívat, režírovat a ukázat divákům herce Slováckého divadla jinak, než jak je znají. V prvním Šansonování s názvem Láska se představí Jaroslava Tihelková, Tereza Novotná, Pavel Majkus a Vladimír Doskočil. Všechny písně pak zazní za doprovodu klavíristky Kateřiny Kraftové. Premiéra prvního Šansonování na Malé scéně proběhne v pátek v 19 hodin.

Jaké písně zazní

První večer plný songů o lásce bude tvořený především písněmi, které proslavila Hana Hegerová. Diváci se tak dočkají například skladby Čím dál tím víc, Lásko prokletá, Mapa lásky, Levandulová. Na své si ale přijdou i ti, kteří mají rádi její novější Starou píseň, kterou na jejím posledním albu zpívá spolu s Jarkem Nohavicou.

Nebude to ale jen Hana Hegerová, jejíž jméno bude v pátek od 19.00 na Malé scéně skoloňováno ve všech pádech. Dojde i na Nádhernou lásku Pavla Nováka, skladbu Nechci být ta druhá, kterou má v repertoáru Marta Kubišová či na šanson Budu volat mám tě rád, který si mimo jiné zazpíval i herec Radoslav Brzobohatý. Diváci jako první uslyší také píseň Jsem cvok!, která je napsaná speciálně pro herce Slováckého divadla Mariannou Štěpitovou-Klaučo a zhudebněná Kateřinou Kraftovou.

Kdy se bude Šansonování hrát

David Macháček se svými kolegy nepřipravil jen páteční Šansonování na téma Láska, ale chystá už další. To bude na programu Slováckého divadla 18. prosince a zazní v něm songy na téma zima, Vánoce. "První Šansonování je už vyprodáno, ale na to zimní ještě vstupenky zbývají," říká Markéta Kudeříková z marketingového oddělení divadla s tím, že divadelníci v případě velkého zájmu některé tématické večery rádi zopakují. "Jde nám zkrátka o to, aby si diváci užili pohodový večer a třeba si s našimi herci s chutí zazpívali," dodává Markéta Kudeříková. 

Otázka pro autora Davida MacháčkaDavide, prozradíte nám, jak takový autorský projekt vzniká?
Hodně se čte a poslouchají se písně. Vybere se téma, o kterém chci večer udělat, aby to mělo hlavu a patu, ale spíš mě ovlivní píseň. A pak je důležité vybrat vhodné interprety, každý nemůže zpívat všechno. V mém projektu jsou hlavní písně a těm se podřizuje poezie či próza. Pak už jen zbývá dát všechno dohromady a začne se zkoušet.

Autor: Josef Kajetán