Putování Vinohradskou ulicí jako jeden z vrcholů a zároveň posledních bodů sobotního programu Slováckých slavností vína a otevřených památek opět přilákalo tisíce návštěvníků.

Vyhlašoval se také šampion Národní výstavy vín slovácké podoblasti, kterou letos opanovaly Vinné sklepy Skalák se šampionem Pinot Gris ročník 2017.

„Ve srovnání s minulým ročníkem máme jenom nepatrně více vín. To nejstarší pak bylo k ochutnání z roku 2009,“ sdělila podrobnosti k soutěží předsedkyně Sdružení slováckých vinařů Jitka Bezchlebová, kde se tentokrát sešlo na 68 vinařství se 478 přihlášenými vzorky.

Kromě Národní výstavy vín lákalo putování Vinohradskou na celkem dvaadvacet stanovišť, kde si návštěvníci mohli na lecčems pochutnat, zazpívat si nebo jenom posedět u doušku kvalitního vína.

„Nejvíc jsem si letos užil s Pálavou. Počasí nahrávalo spíš osvěžujícím vínům, proto jsem zůstal u bílé odrůdy. Vinohradskou jsem si prošel celkově tak po čtvrté. Jezdím na slavnosti až z Budějovic za rodinou, takže tady nebývám každý rok, ale vždy se mi to strašně líbí,“ prozradil Slavomír Zmuda.

Mimo cimbálové muziky Falešnica, Oskorušea, Radima Snopka či Mladých Burčáků hráli na Vinohradské i Bystřičtí heligonkáři, kapela Sory či Hudecká muzika Franty Kopeckého.

Bohatý kulturní program i pochutiny a tradiční nápoje z jednotlivých vesnic, tím se tradičně prezentoval na 16. ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek mikroregion Východní Slovácko. Ten v sobotu 8. září v Uherském Hradišti obsadil nádvoří
Žmolkovici, ale i chleba s povidly nabízel v Hradišti mikroregion Bílé Karpaty
Východní Slovácko v Hradišti na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek obsadilo místo Brodu Mariánské náměstí. Potřetí za sebou
Východní Slovácko v Hradišti obsadilo Mariánské náměstí. Potřetí za sebou
Slavnosti vína Uherské Hradiště 2018.  Ekumenická mše ve věznici.
Nádvoří bývalé věznice hostilo bohoslužbu pěti církví
Mirkoregiony se na Slováckých slavnostech vína a otevřených památkách
Mikroregiony provoněly Hradiště kulinářskými specialitami
Do Hradiště na Slovácké slavnosti vína a otevřených památek přijela i dvaašedesátiletá parní lokomotiva Rosnička.
VIDEO: Do Hradiště na slavnosti přijela i dvaašedesátiletá Rosnička
Slovácké slavnosti vína a otevřených památek zahájila svým vystoupením cimbálová muzika Harafica s pozvanými hosty.
Slavnosti vína zahájila Harafica s hosty