„Naposledy jsme od Goldoniho uváděli Sluhu dvou pánů v roce 1999. A protože diváci mají jeho hry rádi, rozhodli jsme se k autorovi v letošním roce vrátit,“ vysvětlil mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník. Zároveň poodkryl výjimečnost nové inscenace. „Pan režisér Stránský si uvědomuje, že máme velmi šikovné a talentované herce a vytvořil z nich kapelu, která bude diváky provázet celou inscenací. Zazní sedmnáct písní z dílny textaře Michala Stránského a hudebního skladatele Daniela Fikejze. Něco podobného se na našem jevišti už dlouho neobjevilo,“ dodává Josef Kubáník.

Herci v čele s Petrem Čagánkem, který bude představovat Principála divadelní společnosti, jež příběh hraje, si přitom zkoušení užívají. „Honza Horák zahraje na klarinet, saxofon a kytaru. Pavel Majkus zasedne ke svému oblíbenému violoncellu, ale zahraje stejně jako Vladimír Doskočil nebo Pavlína Vašková i na kytaru. Alžběta Kynclová s Andreou Nakládalovou budou hrát na „foukací“ klávesy. Já sám jsem dostal kytaru,“ vyjmenovává Petr Čagánek.

Za pozornost podle něj i režiséra Igora Stránského stojí finálová skladba, ve které divadelníci vzdávají hold uherskohradišťským divákům. „Do písničky jsme vsadili hlavní motto letošní sezony, které zní: Tleskáme vám. Je to poděkování našim divákům za jejich přízeň,“ vysvětluje Igor Stránský.

Samotná komedie Tcháni je hrou o snahách provdat co nejvýhodněji dceru a získat velké věno. Samozřejmě že se to neobejde bez komplikací a intrik, jež nakonec všechno obrátí naruby. „Říká se, že komedie je nejtěžší žánr, protože všechno musí působit lehce a nenuceně. Už jsem režíroval spoustu podobně bláznivých titulů, ale tentokrát je práce jedna z nejnáročnějších. Ale pokud chceme laťku kvality našich inscenací pořád zvyšovat, nic jiného nám nezbývá,“ přiznává Stránský.

Ke spolupráci si kromě Michala Stránského a Daniela Fikejze pozval scénografa Miroslava Malinu, výtvarnici kostýmů Evu Jiřikovskou a dramaturga Libora Vodičku. Premiéra začne zítra v tradičních 19 hodin.

FOTOGALERIE se připravuje

Přečtěte si také:

Herecká kapela zahraje sedmnáct skvostných čísel