Před desátou hodinou ranní na tamním náměstí mohly stovky diváků letošní 23. jízdy králů slyšet pestré, aktuální a trefné vyvolávky od celkem pětadvaceti jezdců královské družiny.

V ulicích mezi přihlížejícími bylo možné potkat například i hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, premiéra České republiky Bohuslava Soboku, starostu Uherského Hradiště Stanislava Blahu či krajského radního pro kulturu Jana Pijáčka.

„Musím se přiznat, že jsem na jízdě králů vůbec poprvé a moc se mi zamlouvá příjemná a uvolněná atmosféra. Některé z vyvolávek jsou opravdu zábavné. Koneckonců sám pocházím z Telnice u Brna a na hody se tam vždy také reaguje na současnou situaci v obci či politice," vnímal hluckou slavnost Bohuslav Sobotka, zjevně pobavený některými narážkami na prezidenta Miloše Zemena.

„Hýlóm, hýlóm, počúvajte! Ludé milí, my sme sa báli, jestli k nám do Hluku prezident nedovalí. Sté jeho kúzelné húlky, máme sevřené púlky, na koho čaganem ukáže a pokom očkem uhodí, ten to tak lehko nerozchodí," hlásala další z vyvolávek jezdců.

Mezi diváky se našel i místní Antotnín Menšík.

„U nás máme jízdu králů jednou za tři roky, takže pro nás je to přece jenom větší vzácnost než jinde. To, že se potom dokáže jak chasa, tak obecenstvo sejít v tak hojném počtu, je výborné a sám mám tuto tradici v oblibě. Sice jsem ve folkloru nikdy nebyl, ale přijít se podívat na průvod je v Hluku téměř povinnost," poznamenal.

Spolu s ostatními tak přihlížel jízdě králů, která v čele s králem Tadeášem Křižanem sedícím na českém teplokrevníkovi z Kunovic a jeho pobočníky Markem Mitáčkem a Michalem Hanusem na kladrubácích, projeli Hlukem, aby svoji cestu zakončili po třetí hodině odpolední na místním Městském stadionu.

„Do dnešní neděle jsem jízdu na koni trénoval od května dvakrát týdně, dvě hodiny," přiznal Tadeáš Křižan, jenž bude kralovat Hluku po další tři roky až do příští jízdy králů.

Svolení sednout do čela královské družiny přitom musel od svého otce Martina Křižana slyšet dvakrát. Nejprve povolil jízdu za rodiče krále, poté před hluckou tvrzí jako starosta města.

„Vítajte hlucká chaso! Jízdu králů vám povoluju, ale než nabude platnosti toto povoléní, mosím vám dát ponaučéní. Ke koňom buďte mírní, aby sa nesplašili a nějakou paskudu nevyvédli. K hostom, domácím aj přespolním buďte milí a srdeční, vyvolávky jim říkajte vtipné, ale slušné," zněly jeho slova k družině. Snad až na některé peprnější vyvolávky, byly jeho prosby nakonec vyslyšeny.

Dolňácké slavnosti písní a tanců v Hluku

Třiadvacátá jízda králů v Hluku byla tradičně součástí čtyřdenní folklorní akce Dolňácké slavnosti písní a tanců v Hluku. Kromě jejich vrcholu v podobě samotné jízdy, nabídl program také další zajímavé pořady. Jedním z nich bylo v sobotu v devět hodin večer vystoupení VÚS Ondráš pod názvem Příběh zbojníka. Den předtím se hluckému publiku představil také zpěvák Petr Bende a cimbálová muzika Grajcar. V neděli od tří hodin na Městském stadionu vrcholil slavnosti hlavní program s názvem Made in Dolňácko. V něm vystoupily folklorní soubory Košuláček, Žarúžek, Hluboček nebo ženský soubor Klebetnice.