VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hodovou zábavu v Šumicích zpestřily panenky a pečení buchet či chleba

Přestože v Šumicích nebývají hody s právem a klasickou hodovou chasou, a ani letošek nebyl výjimkou, při hodové zábavě se v sobotu 9. září v rámci doprovodného programu v Šumicích objevilo na šedesátka krojovaných.

9.9.2017 AKTUALIZOVÁNO 10.9.2017
SDÍLEJ:

V doprovodném programu šumických hodů se pekl chleba a buchty. V muzeu navíc byla k vidění sbírka historických panenek a na obecním úřadě fotografie z historie obce.Foto: Deník / Trubačík Vojtěch

Členové místních folklorních souborů DFS Dřínky, pěveckých sborů ze Šumic a šumické chasy se postarali o celodenní sobotní zábavu. Doplnila je také jedinečná výstava panenek či pečení domácích buchet a chleba.

„Na přípravu buchet i chleba jsme spotřebovali něco okolo osmi kil mouky. Bochníky pak pečeme ve věrně rekonstruované historické sušičce ovoce, která zhruba za hodinu dokáže udělat i chleba,“ sdělil za rodinu hospodařící na Trachtalíkově usedlosti Petr Janíček.

Velkým lákadlem byla také výstava sbírky panenek, které místnímu muzeu zapůjčila Jana Živneřová. „Dát takový počet panenek dohromady poměrně trvá. Často jsem získala z panenky pouze hlavu nebo jí nějaká část chyběla a musela jsem se pustit do rozsáhlých oprav. I to mě ale na sbírání baví,“ přiznala Jana Živneřová.

Celkově bylo v muzeu k vidění šedesátka historických panenek. Některé staré i přes sto let.

„Doprovodných programů se snažíme vždy nachystat hodně, navíc nám pomáhají také místní z Trachtalíkovi usedlosti. Obec kromě vystoupení místních folklorních souborů připravila ještě například i výstavu fotografií Stanislava Janíčka na obecním úřadě,“ dodal starosta Šumic Josef Jančář.

Recept na šumické kynuté buchty

Základ:
0,5 kg hladké mouky
100 g cukru krupice
Špetka soli
Dva žloutky a jedno celé vejce
2 dcl vody
Lžíce sádla
Kvásek:
250ml mléka
40g kvasnic
Lžíce mouky
Lžíce cukru krupice

Postup: Smícháme ingredience na základ zvlášť a ingredience na kvásek. Poté obojí promísíme společně a necháme alespoň dvě hodiny kynout. Po vykynutí těsto odebíráme rukou, na střed vkládáme oblíbenou náplň, kterou těstem z vrchu překryjeme a vytvarujeme malý bochánek. Takto vytvarované těsto vysázíme vedle sebe na pekáč a necháme ještě 10 minut dokynout. Poté pečeme buchty 20 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Autor: Redakce

9.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V neděli po půlnoci došlo ke smrtelné dopravní nehodě u Moravského Písku.
5

Náraz do stromu stál řidiče u Uherského Ostrohu život

Nádrž v Osvětimanech byla kvůli opravě rok vypuštěná už se zase napouští.
2

Nádrž v Osvětimanech už se zase napouští, sumec albín se do ní už nevrátí

Boršická Pentla slavila třicáté narozeniny Dožínkami

FOTOGALERIE / Na šest stovek milovníků folkloru sledovalo s úžasem v sobotu večer v boršickém kulturním domě téměř tříhodinový vzpomínkový pořad s názvem Dožínky. 

Policie už týden pátrá po seniorovi z Uherského Brodu

Už týden pátrají policisté po čtyřiasedmdesátiletém muži z Uherského Brodu. Ten v pátek 10. listopadu odešel ze svého bytu a od té doby ho nikdo neviděl.

Na Modelářském koštu budou soutěžit plastikové a papírové modely

Nepřeberné množství plastikových a papírových modelů, ale také například simulátor větroně L13 Blaník nabídne Modelářský košt 2017.

Cimbálovka Stojanova gymnázia byla na audienci u papeže

FOTOGALERIE / Neobyčejné zážitky se naskytly osmičlenné cimbálové muzice ze Stojanova gymnázia Velehrad pod vedením Petra Halody a v doprovodu zástupce ředitele vzdělávacího ústavu Filipa Macka při generální audienci u papeže Františka (80) a při návštěvě Říma.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT