Ve 14 hodin vyrazili za doprovodu dechové hudby Buchlovjané procesím ke kapličce Panny Marie Sedmibolestné, postavené v roce 1720 v románském slohu v trati Hlůšek.

„K nebesům dnes zaleť písní, tam, kde sídlí Matka tvá. Vypověz jí, co tě tísní, potěší tě Maria," pěli poutníci.

V místě před pěti lety obnovené kapličky, schoulené pod korunami statných jasanů, sloužili poutní mši svatou duchovní správce buchlovické farnosti a zlechovský farář Rudolf Chmelař spolu s páterem Josefem Petrekem, farářem ze slovenské obce Selce.

„Jsem velice rád, že se už popáté sešli věřící na břestecké mariánské pouti. Ta vznikla před pěti roky ze spolupráce mezi obcemi Břestek a Selec. Kéž by tato poutní setkání dál pokračovala pod záštitou Panny Marie Sedmibolestné," řekl P. Rudolf Chmelař.

Před pěti lety totiž Selečtí přivítali ve své obci Břestecké na pouti, konané při příležitosti křesťanského svátku Sedmibolestné Panny Marie, která je patronkou Slovenska.

„Tři dny na to, se uskutečnila v naší obci, a to díky projektu S písní a tancem ze Selce do Břestku a zpět, spolufinancovaném Evropskou unií z prostředků Fondu mikroprojektu, historicky první mariánská pouť," zavzpomínal první muž Břestku Jindřich Krušina.

Neskrýval radost, že pouť, která před rokem 2011 v historii vesnice nikdy nebyla, se stala tradicí.

„Škoda, že té letošní pouti, na niž přijel ze Selce, jako už tradičně, plný autobus poutníků, nepřálo víc počasí. I přesto přišlo procesím na mši svatou ke kapličce Panny Marie Bolestné v Hlůšku hodně věřících," konstatoval selecký starosta Stanislav Svatik.

Poutní slavnosti pak vzhledem k nepříznivému počasí pokračovaly až do pozdních večerních hodin v břestecké sportovní hale.