Zasvěcení tohoto svatostánku Janu Pavlu II. církev zvažovala už při jeho stavbě zahájené v roce 2004. Cestu k přejmenování nynějšího kostela Svatého Ducha jí otevřelo blahořečení bývalého papeže v květnu 2011.

„Když byl svatý otec blahořečen, stal se hoden úcty. Vznikla řada kostelů Jana Pavla II. a jeden bude i v Ostravě – Zábřehu. Papežův sekretář a přítel (Stanisław) Dziwisz chrámu daroval ostatky Jana Pavla II., v tomto případě kapku krve, a tento kostel tak od 18. května, kdy bude od 11:00 při mši svaté krev vložena do oltáře, kostelem Jana Pavla II.," přiblížil Oliva. Pro kostel vytvořil pět nových svícnů, desku na oltář i nádobku na uložení krve.

Na relikviáři je latinsky datum blahořečení Jana Pavla II. – květen 2012 – i vložení relikviáře do oltáře kostela – rok 2013. Nechybí jméno, heslo ani znak svatého otce. Téměř deset kilogramů vážící deska odlitá z bronzu a poté pozlacená bude spolu se schránkou na kapku krve vsazena do kamenného oltáře. Na schránce opět nechybí papežovo jméno a znak. Oliva se netají velkou úctou, kterou k Janu Pavlu II. chová. Několikrát se s ním setkal osobně, podílel se také na výzdobě papežovy soukromé kaple.

Otmar Oliva při odlévání.

Otmar Oliva při odlévání. FOTO: Deník /archiv.

Práci pro svatého otce i to, že valnou část života prožil za jeho pontifikátu, považuje za velkou čest a milost. „Změnil nám svět. Podle mého názoru pomohl k odrovnání bolševika. Je to velká naděje pro náš národ. Hned těsně po revoluci, v dubnu, se zázračně ocitl na Velehradě. Jsou to velké výzvy pro paměť. Čím dál více si musíme uvědomovat, co jeho návštěva tehdy pro nás znamenala a jestli jsme jeho poselství správně pochopili," poznamenal Oliva.

Papež Jan Pavel II. stál v čele katolické církve bezmála 27 let. Pro většinu věřících představoval charismatickou osobnost, naplněnou životním optimismem a pevnými morálními zásadami. Papež se ale těšil sympatiím i mimo obec věřících. Během svého pontifikátu v letech 1978 až 2005 zbořil mnohá tabu, byl třeba historicky první hlavou katolické církve, která navštívila synagogu a mešitu. Vždy se také zasazoval o právo na svobodu.

Bývalý papež by mohl být ještě letos prohlášen za svatého. Jeho památku uctívají věřící po celém světě. V Česku se schránka s kapkou krve na kousku mešního roucha papeže, objevila v říjnu roku 2011 v kostele sv. Michaela v Ostrově nad Ohří na Karlovarsku, podobná relikvie byla o měsíc dříve uložena i v olomoucké katedrále.