Za loňský rok pak zvítězil s výraznou převahou hudební skladatel, muzikant, primáš a umělecký vedoucí Hradišťanu Jiří Pavlica. Ten se v rozhovoru pro Slovácký deník vyjádřil nejen k výsledku prezidentskýc voleb, ale také poukázal na projekty Jiřího Pospíchala a Umíme Hrát.

Stal jste se vítězem v anketě Osobnost Moravy, kterou loni vyhrál Jiří Jilík. Co to pro Vás znamená a jaký máš názor na podobné ankety?
Potěší mě to, ale v žádném případě to nemá vliv na moji další činnost. Dál budu komponovat a koncertovat, dál se budu snažit přinášet lidem něco pozitivního. A ankety beru vždy s rezervou.

S příchodem ledna jsme byli v souvislosti s volbou prezidenta už dvakrát u volebních uren a koncem roku tam budeme mířit v souvislosti s volbami komunálními. Není tajemstvím, že jste byl výrazným podporovatelem prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Toho ale nakonec porazil stávající prezident Miloš Zeman, mohl by jste se k tomu vyjádřit?
Volby, ve kterých šlo o vyjádření základního hodnotového nastavení každého z nás, jsou za námi. Voliči rozhodli, nezbývá než výsledek respektovat. Jak dalece ale byla tato volba moudrá, to ukáže čas.”

Jaký jste vlastně měl uplynulý rok ve svém osobním životě…
Myslím, že dobrý, protože pokud slouží zdraví, pak můžu říct, že to byl dobrý rok. I když docela blízko kolem mě kroužily nejrůznější nemoci a problémy, ale vnímám to jako důvod být víc vděčný za každý den a každou minutu prožitou v pohodě a harmonii se svým okolím.

A po profesním stránce?
Je to obdobné, když je zdraví, stačí jenom nebýt líný a pracovat. A protože mě práce baví, patřím tedy k těm šťastnějším. Uplynulý rok byl jako obvykle nabitý – ať už to byly koncerty s Hradišťanem, samostatné či s hosty – za všechny bych zmínil např. koncert s Marií Rottrovou v Bratislavě nebo večer k 80. narozeninám vedoucí osobnosti Spirituál kvintetu Jiřího Tichoty v Praze. Nemohu opomenout pravidelný Koncert lidí dobré vůle na Velehradě v červenci a samozřejmě závěr roku, kdy jsme uskutečnili společné koncerty se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK ve Smetanově síni Obecního domu v Praze nebo v Ostravě a Zlíně s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Vedle koncertní činnosti jsem měl několik autorských úkolů. Za největší výzvu považuji vznik skladby pro Graffovo kvarteto. Smyčcový kvartet s názvem „Blízkost“ jsem komponoval v průběhu roku a jeho premiéra se uskutečnila v září 2017 v Brně. Vedle toho jsem napsal také hudbu k inscenaci Kalibův zločin pro Východočeské divadlo v Pardubicích, kterou režíroval Břetislav Rychlík. Premiéra byla v prosinci 2017.

Zaujalo vás něco mimořádně v loňské kultuře a umění?
Pokud bych měl zůstat v našem kraji, pak jsou to jednoznačně projekty Jiřího Pospíchala s názvem „Umíme hrát“, ať už se Slováckým komorním orchestrem, nebo jeho sólové koncerty. Anebo z druhého konce – spontánní setkání muzikantů, kteří přišli popřát Františku Hamadovi k jeho 103. narozeninám, to jsou jiné dimenze.

Hradišťan vydal CD s vánoční tematikou, co byste k němu řekl…
Je to výběr asi toho nejlepšího, co jsme kdy s touto tematikou natočili , včetně několika zatím nevydaných novinek. Jde o CD, na kterém jsou písně adventní, vánoční a vztahující se obecně k období zimy, jsou zde skladby z různých historických období - od zhudebněného staroslověnského textu z 9. století přes zastavení v renesanci, baroku a romantismu až po současnost, jsou zde písně lidové i umělé a účinkují zde kromě Hradišťanu také různí hosté – Filharmonie Brno, sbor Kantiléna z Brna, Slovácký komorní orchestr, Sbor Stojanova gymnázia Velehrad a sbor Viva la musica Gymnázia  Uherské Hradiště. A zvláštním bonusem je zpěv dětí členů Hradišťanu a Slováckého komorního orchestru.

Co připravujete vy a Hradišťan v roce 2018?
Nechci moc prozrazovat, raději mluvím o věcech, až jsou na světě, ale možná se k jedné větší koncepční a dlouhodobější spolupráci schyluje. I pro mě to bude nová zkušenost, zatím jsem nic takového nedělal. Ale kromě toho mám další autorské plány v oblasti vážné hudby, je to všechno jenom otázka času…

Mohl byste poslat vzkaz čtenářům Slováckého deníku?
Ať jsou zdraví a zachovají si také zdravý rozum…

Jiří Pavlica se narodil 1. prosince 1953 v Uherském Hradišti. Vystudoval Střední ekonomickou školu v Uherském Hradišti a následně i hudební vědu a teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, housle na brněnské konzervatoři a skladbu na JAMU v Brně. V roce 1970 začal hrát na housle v cimbálové muzice Hradišťan, pět let nato se stal jejím primášem a v roce 1978 i uměleckým vedoucím. Původně folklorní kapela se vlivem jeho uměleckého vedení a dramaturgie proměnila v alternativní hudební seskupení, které obsáhne oblouk od lidové tradice až po oblast soudobé hudby. Jiří Pavlica má za sebou bohatou uměleckou činnost, je držitelem několika ocenění, zlatých desek i platinové desky za album O Slunovratu. Kromě Hradišťanu se stále více uplatňuje i v oblasti volné soudobé tvorby pro velká symfonická tělesa a sbory.