Jubilejní 40. ročník LFŠ letos v Uherském Hradišti navštívil rekordní počet 6465 lidí, zatímco loni se jich akreditovalo 5100.

„Jubilejní filmovka opět dokázala, že je ve výborné kondici. Rekordní počet akreditovaných nás nesmírně těší a zároveň zavazuje k usilovnému přemýšlení co hezkého a zajímavého nachystat pro příští ročník," uvedla Korená.

LFŠ od minulého víkendu nabídla takřka 280 filmů a desítky doprovodných akcí, výstav, koncertů, divadelních představení či přednášek. Do Uherského Hradiště se sjeli příznivci filmu z celé země i ze zahraničí.

Filmy byly promítány v šesti sálech a dvou letních kinech rozmístěných po celém Uherském Hradišti. Například projekce v letním kině ve Smetanových sadech každý večer navštívilo 400 až 600 diváků a na Masarykově náměstí až 2000 diváků.

Mezi hlavní sekce letos patřil Fokus zaměřený na španělskou kinematografii. LFŠ se v dalších cyklech věnovala dílu francouzského režiséra Roberta Bressona, současnému britskému sociálnímu filmu, prvorepublikovému tvůrci Alexandru Hackenschmiedovi, slovenské dokumentaristce Zuzaně Piussi či Dejvickému divadlu a Miroslavu Krobotovi.

Pořádající AČFK se rozhodla oslavit letošní kulatiny festivalu také s obyvateli Uherského Hradiště, a proto nově zavedla koncerty na velkém pódiu na Masarykově náměstí. Koncerty byly přístupné zdarma a navazovaly na ně každodenní projekce filmů pod širým nebem.

Letos byly předány čtyři Výroční ceny AČFK, které postupně osobně převzal britský režisér Peter Greenaway, herec Josef Somr a bývalý předseda AČFK Jan Kastner. Poslední cenu pořadatelé festivalu udělili režiséru Tavernierovi. Výroční cena byla letos inovována a má novou podobu porcelánové zmrzliny.

Cílem LFŠ je rozšiřovat obzor členům filmových klubů a filmových nadšenců a seznamovat je s filmovým uměním v nových a netradičních souvislostech. „Vybrané filmy z letošního ročníku lze ještě zachytit v Ozvěnách LFŠ v pražském kině Aero a v brněnské Scale od 4. do 8. srpna," uvedli organizátoři LFŠ.