Výstavu představitele silné generace výtvarných umělců formujících se v 70. letech minulého století uspořádala obec Velehrad ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a Nadačním fondem projektu Legie 100.

Jádro výstavy, jež potrvá do 28. června, je složena z Vavrysových obrazů, které tvoří součást obsáhlého cyklu. Autor ji nazval velmi výstižně a naprosto jednoduše - Česká paměť. „A proč tak prozaicky? Každý máme zkušenost s pamětí, svou vlastní od dětství k věku kmetskému, známe paměť svých nejbližších, ale také, jak se dokáže s pamětí, dotýkající se naší historie, jednoduše manipulovat," řekla v úvodu vernisáže Vavrysových obrazů Romana Habartová, vedoucí odboru kultury a památkové péče Zlínského kraje. Vyslovila přesvědčení, že lidé přišli na výstavu proto, aby si význam paměti vlastní, ale také té národní, stále více uvědomovali a měli ji pořád na paměti.

„Cyklus Česká paměť vznikl, když jsem jednou prolézal na Moravě půdu starého domu před zbouráním. Našel jsem tam kufr s fotkami a růžovými korensponďáky z polní pošty z I. světové války," zavzpomínal akademický malíř na vzkaz muže své manželce z té růžové kartičky, na dalších bylo něco podobného. Vzpomenul na neskutečné a krátké výseky, v té hrůze plné lásky.

„Na velehradské výstavě nejsou jenom obrazy s legionářskou tematikou a dobou, která dokresluje atmosféru dobu vzniku naší republiky, ale jsou tu také obrazy z mé volné tvorby," informoval akademický malíř Pavel Vavrys. Vysekl Velehradským poklonu, že může vystavovat svá díla v krásné galerii téměř dva měsíce a moc si toho váží. Před deseti měsíci měl v turistickém centru vernisáž svých obrazů a soch jeho syn Martin.

Pavel Vavrys absolvoval za uplynulých čtyřicet let přes sto samostatných výstav v Česku i v zahraničí. Absolvoval mnoho desítek účastí na kolektivních výstavách. Letos má v plánu osm individuálních výstav. Ta první se uskutečnila před nedávnem v Kunovicích, druhá začala 1. května v novém návštěvnickém centru v Mikulčicích. Poslední by měla být k 28. říjnu v Národním památníku na pražském Vítkově. „Tam se budu prezentovat obrazy k danému výročí. Výstava, nad níž převezme záštitu prezident Miloš Zeman, bude prestižní v mém životě," svěřil se Pavel Vavrys.