Markéto, před několika týdny jste oznámili, že z repertoáru zmizí Donaha! Proč?

Těch důvodů je víc. Jednak jde o technickou záležitost, protože výprava k Donaha! je tak velká, že už nám docházejí skladovací prostory, zvláště, když máme na repertoáru Pokrevní bratry a brzy bude mít premiéru další titul - Hra o pyžama. To je opravdu hodně. A nepodstatné také je, že nám k Donaha! skončila autorská práva a jejich prodloužení by bylo hodně drahé.

Jak se daří Pokrevním bratrům?

Viděla jsem několik repríz, diváci na každé tleskali v závěru ve stoje, vydali jsme CD se skladbami z muzikálu, hráli jsme jej už více než třicetkrát. To je slušná bilance necelý rok od premiéry. Zájem je tak velký, že už jsou v prodeji vstupenky na prosincové představení.

Jak daleko je příprava nového muzikálu Hra o pyžama?

Ten bude mít premiéru první listopadovou sobotu a těší nás, že Slovácké divadlo bude vůbec prvním, které jej v Česku uvede. V hlavních rolích se diváci mohou těšit na Jiřího Hejcmana v alternaci s Petrem Čagánkem, na Tomáše Šulaje, ale poprvé se na našem jevišti představí například Kristýna Daňhelová.

Nový muzikálUž jen poslední týdny zbývají do premiéry nového muzikálu. Uherskohradišťská scéna jako první v Česku představí Hru o pyžama. "Prostředí, v němž se tento proslulý americký crazy muzikál odehrává, je poněkud netradiční – je jím totiž továrna na pyžama, kde se schyluje ke stávce," říká k novince šéfdramaturgyně Skováckého divadla Iva Šulajová s tím, že jde o jedno ze zásadních děl velké éry klasických muzikálů čtyřicátých a padesátých let. "Dočkalo se nejen filmové verze, ale v posledních letech i mimořádně úspěšného návratu na newyorskou Broadway (2006 – cena Tony za nejlepší muzikálový revival) i londýnský West End (2013)," dodává zajímavosti o novince Iva Šulajová. Pozoruhodné je i jméno režiséra. Dovákům se poprvé představí talentovaný Mikoláš Tyc, jenž do hlavních rolí obsadil všechny muzikálové hvězdy hradišťského souboru, tedy držitele Thálie Tomáše Šulaje, Jiřího Hejcmana, Petra Čagánka, Terezu Hrabalovou, ale také Kristýnu Daňhelovou, která se představí v alternaci s Alžbětou Kynclovou.
Premiéra se připravuje na první listopadovou sobotu a bez zajímavosti není ani to, že celé představení bude doprovázet živá kapela přímo na jevišti.

Donaha! končí s několika rekordy

Jedenáct let na repertoáru, Thálie za hlavní roli, přes sto repríz, nejdéle uváděný v Česku - to je výčet toho nejunikátnějšího, co bude už navždy spojeno s muzikálem Donaha!, který od dubna 2005 uvádělo Slovácké divadlo v režii Radka Balaše. "Donaha! nás vyneslo na muzikálové výsluní," vzpomíná na dobu po premiéře tehdejší ředitel Igor Stránský, jenž Radka Balaše ke spolupráci sám získal. "Od té doby už neutekl rok bez toho, aniž by se u nás v hledišti neobjevila komise Thálie," dodává s tím, že i další muzikál, a to Cikáni jdou do nebe z dílny Radka Balaše vynesl Tomáši Šulajovi nominaci na prestižní cenu.

Zmiňovaný režisér nastudoval i Pokrevní bratry, kteří se chlubí dalším unikátem. Po patnácti letech se hrají na stejném jevišti se stejnými představiteli titulních rolí. Přibyla k nim navíc další držitelka Thálie v podobě Yvetty Blanarovičové. "Byla to skvělá volba a tím nemyslím jen herce, ale titul samotný. Pokrevní bratři jsou momentálně jedním z našich největších taháků," přiznává současný ředitel Michal Zetel a připomíná. že narozdíl od předchozího provedení hraje velkou roli i živý orchestr, jenž herce doprovází přímo při představení. (kaj)