Unikátní album bude pravděpodobně první svého druhu vůbec, moravskou lidovou hudbu s ptačím zpěvem tímto stylem ještě nikdo na kompaktním disku nekonfrontoval. Na výukovém CD zazní originální hlasy skřivana, slavíka, kosa či strnada i jejich zhudebněné úpravy. Posluchač se pak rozhodne, zda se mu bude učit zpěv lépe s cimbálovkou, či bez ní.

Album vychází z projektu Škola ptačího zpěvu aneb Nemusíš mě vidět, stačí dobře slyšet. „Jednalo se o výuku ptačího zpěvu zejména pro děti se zrakovým postižením. Jestliže měl projekt spojovat zrakově postižené s většinovou společností, tak připravované CD propojuje hudbu s ptačím zpěvem. Cimbálovku jsem vybral, protože ji mám rád. Jsem přece ze Slovácka," upřesnil Zbyšek Karafiát.

CD posluchačům představí 15 ptačích hlasů, z toho bude 9 zhudebněno. Bude určeno všem, kteří mají zájem dozvědět se něco nového ohledně ptačího zpěvu. Zastoupeny mají být druhy, jež se vyskytují poblíž lidských sídel. Člověk tak bude moci vstát od přehrávače a ihned si vyrazit přezkoušet do terénu.

Nelehkého úkolu přepsat ptačí cvrlikání do not a upravit jej pro hudební produkci se zhostila cimbalistka bánovské muziky Strúček a zároveň studentka zubního lékařství Veronika Píšková. „Snažila jsem se ptačí hlasy napodobit věrně, ale bylo to náročné. Ptáci žádné konkrétní melodie nezpívají. Každopádně to pro mě byla výborná zkušenost," podotkla absolventka základní umělecké školy.

Pro natáčení dala dohromady partu muzikantů z Uherskobrodska. „Vymyslela jsem netradiční melodie a rytmiku, takže nacvičování bylo těžší než u klasických písniček.

Kluci to však zvládli výborně," vzpomíná Veronika Píšková na natáčení, které se uskutečnilo na začátku prosince v bánovské zkušebně Strúček.

Výroba netradičního CD v současnosti finišuje. Veřejnost by se s ním mohla seznámit už v březnu nebo pozdějších jarních měsících. „V úvahu připadá křest alba na květnových Slavnostech ptačích budek v Luhačovicích," poznamenal Zbyšek Karafiát.

Pořádání premiérového ročníku slavností má na svědomí Luhačovický okrašlovací spolek Calma. Ten nyní shromažďuje desítky ptačích budek od různých výtvarníků i nadšenců, které ozdobí lázeňské město. „Chceme upozornit také na to, že zpěvní ptáci jsou v městském prostoru ohroženi. Souvisí to s úbytkem stromů a klidných míst v blízkosti lidských sídel," konstatovala Blanka Petráková ze spolku Calma.