“Jedná se o unikátní projekt, který nabídne více informací o dění na jevišti i v zákulisí. Navíc v úplně nové a originální grafice Davida Zezuly a se skvělými a dosud málo či nepublikovanými fotkami Marka Malůška,” prozradila šéfredaktorka nového periodika Blanka Šmejdovcová.

Divadelní bijáky

Divadelní bijáky je další unikátní projekt Slováckého divadla a Městských kin Uherské Hradiště, který divákům nabídne jedinečnou podobu filmového klubu s posezením u kávy či vína. První projekce startuje na Malé scéně Slováckého divadla už v pondělí 25. září. “Soustřeďovat se budeme na filmy odehrávající se v divadelním prostředí. Zároveň půjde o snímky, které bychom mohli řadit do Zlatého fondu světové i české kinematografie. Diváci se seznámí s tvorbou režisérů, jako jsou například Alfred Hitchcock, Ingmar Bergman, Agnieszka Holland, nebo třeba Petr Zelenka,“ naznačil autor projektu Štěpán Goiš, jinak též student filmové a divadelní vědy s tím, že po skončení projece bude následovat beseda s hostem, v prvním případě půjde o herečku Kláru Vojtkovou.

Pohádkové předplatné - poslední šance

Poslední novinka, která potěší zejména nejmladší publikum, je speciální Pohádkové předplatné. To bude poprvé od letošní sezóny na programu ve dvou časech. “O předplatné je velký zájem a spousta malých a velkých diváků ve svém předplatném pokračuje. Proto pohádku nabízíme letos poprvé ve dvou hracích časech, a to v neděli ve 14 a 17 hodin. Předplatné je z větší části prodané a od pondělí 11. září jsou v prodeji vstupenky mimo předplatné na představení Pinocchio,“ uvedla Simona Škrabalová z marketingového oddělení Slováckého divadla. První pohádka Pinocchio je na programu už v neděli 8. října. Vstupenky jsou stále k dispozici.

Nový Časopis Slováckého divadla:

Co říkáte na to, že divadlo má vlastní Časopis, a co konkrétně od něj očekáváte?

Tereza Hrabalová: Mám radost, že bude vycházet časopis o Slováckém divadle, protože díky němu se můžeme snad ještě více přiblížit divákům, nebo i ostatním lidem, kteří třeba divadlo nenavštěvují. Zajímaly by mě osobně rozhovory se zaměstnanci divadla, nejen s herci, ale i s techniky, vlásenkářkami, garderobiérkami atd. o jejich práci. Nebo co divadlo připravuje do budoucna, jací režiséři s divadlem spolupracují a jaké mají zkušenosti nebo i co si myslí diváci o našem divadle a co by rádi viděli… Těším se na první číslo!

Irena Vacková: Už jsem ve Slováckém divadle jeden časopis zažila, tehdy se jmenoval Divadelní střípky, a bylo to příjemné počtení a pokoukání na fotografie, na které v běžném novinovém prostoru nebylo místo a čas. Každopádně novému Časopisu přeji hodně spokojených čtenářů!

Jitka Hlaváčová: Je to super! Zase další možnost, jak se o divadle něco dozvědět. Předpokládám, že tam budou jiné informace než na našich webových stránkách či facebooku a instagramu. Věřím tomu, že je to další správný krok, jak divákům přiblížit divadelní svět.

Zdeněk Trčálek: Super, očekávám křížovku v každém čísle a pokaždé se stejnou tajenkou.

David Zezula: Když je dobrý nápad, je radost pracovat na čemkoliv

Dvorní grafik a spolupracovník Slováckého divadla, autor plakátů i autor grafického konceptu nového Časopisu - to je David Zezula. O tom, co obnáší příprava divadelního dvouměsíčníku, který vychází poprvé právě dnes jako samostatná příloha Slováckého deníku, promluvil v následujícím rozhovoru.

Davide, jak se vám pracovalo na novém Časopise?

Měl jsem zajímavé koncepční zadání, které mně dávalo absolutní svobodu, takže se mi pracovalo dobře.

Byla příprava náročná?

U každého nového projektu je příprava vždycky náročná, ale v tomto konkrétním případě jsme hodně těžili z bohatého divadelního archivu a taky z příkladné spolupráce s grafickým studiem Joker, konkrétně s Jarkem Svobodou.

Co považujete z grafického hlediska za největší úskalí?

Pokusili jsme se “časopisovou” grafiku aplikovat do novinového formátu, se vším, co k tomu patří. Uvidíme, jak to celé dopadne.

Jak vy vnímáte tvorbu nových projektů a co vlastně takový proces obnáší?

Když je dobrý nápad, je radost pracovat na čemkoliv. Taky je docela důležitá týmová souhra a víra v dobrou věc. Jo a taky čas, ten se vždycky hodí.

Kam byste chtěl, aby se Časopis dál vyvíjel?

Rád bych, aby to celé dávalo smysl a dělalo radost nejen nám, ale i lidem, co to budou číst a prohlížet.

Autor: Blanka Šmejdovcová