Když přicházím k tamnímu kulturnímu domu, rtuť teploměru se šplhá k šestnáctému stupínku nad nulou. Zástup milovníku folkloru a dobrých písniček se pomalu sune k pokladně do útrob kulturního stánku.

„Takový zájem lidí o folklorní akci už dlouho v naší vesnici nebyl. Ostatně, také se tu několik let žádné CD nekřtilo,“ ochotně utrousí Josef Snopek, člen kudlovického mužského sboru, dnes už bývalý starosta obce.

Od vedoucího pěveckého ansámblu Zdeňka Škrabala

se dovídám, že sbor byl původně součástí tanečního souboru Lúčka.

„Když ale Lúčka před dvaceti lety zanikla, začal sbor fungovat jako svrchovaná složka. Původních členů je v ní málo. Nynější sbor tvoří druhá generace pěvců z obce i okolních dědin. Protože je dnes Dušiček, chceme vzdát představením nového CD hold bývalým členům sboru, kteří už dnes nejsou mezi živými,“ neváhá se svěřit šéf sboru k akci, která krátce po jeho slovech začíná mít svoji noblesu.

Ilustrační foto
Kočičí depozitum v Nedakonicích vyhlásilo stop stav

180 člennému obecenstvu se pod pódiem, na němž kraluje staroměstská cimbálová muzika Bálešáci, střídavě v průběhu dvou hodin představuje s těmi nejlepšími písničkami ze svého repertoáru kudlovický mužský sbor s uměleckým vedoucím Stanislavem Gabrielem ml., a ženský sbor z Kudlovic s houslistkou Jitkou Šuranskou.

Čtyři taneční páry z folklorního souboru písní a tanců Dolina Staré Město oživily a zkrásnily tanci pořad, který slovem provází Martin Rezek.

„Na profilovém CD, které jsme po dobu tří let jezdili natáčet do studia Základní umělecké školy ve Veselí nad Moravou, je sedmnáct tracků. Hudebních aranží ke zpěvu mužského sboru se ujali primáš cimbálovky Bálešáci Tomáš Vavřík a umělecký vedoucí Ondřej Bazala,“ svěřuje se umělecký vedoucí kudlovického mužského sboru, který pro něj písničky upravil.

Podotkne, že zpěváci dlouho přemýšleli, jaký název ponese nové album s jejich nejoblíbenějšími písničkami. Nakonec zůstali při pojmenování: Mužský sbor z Kudlovic. Ten před pěti lety natočil s ženským sborem a cimbálovou muzikou Stanislava Gabriela mladšího CD s názvem My Kudlovští.

Hra Fidlovačka ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.
Vznik Československa připomněla Fidlovačka