Zatímco vnitřní prostory restaurací se zákazníkům od pondělí otevřely, možnost konzumovat občerstvení v prostorách kina je nadále zapovězeno. Přitom právě to je podmínkou, aby česká multikina spustila provoz.

„Pro nás je důležité, abychom divákovi poskytli standard, na který je zvyklý. To znamená, že si bude moci při příchodu nakoupit občerstvení a vzít si ho se sebou do sálu,“ prozradil Michal Gaja, obchodní a marketingový ředitel multikina Golden Apple Cinema.

Do doby než to bude možné, zůstanou sály potemnělé. Pro multikina je totiž prodej občerstvení velmi důležitým a nezanedbatelným příjmem.

HOSPODAŘENÍ Z PŘÍSLIBU PENĚZ

Kdy vláda zákaz omezující konzumaci jídla v multikině zruší, však nikdo netuší.

„Původně jsme kalkulovali s tím, že otevřeme v polovině června společně s restauracemi. Ale vláda se nyní rozhodla vnitřní části restaurací otevřít už nyní a nás opět vynechala,“ zlobí se Michal Gaja.

Jízda králů ve Vlčnově, 30. května 2021.
VIDEO: Letošní vlčnovská jízda nabídla návrat ke kořenům. A co jí říkal král?

Český kinoprůmysl každým dnem prodělává a prohlubují se jeho ztráty.

„Situace se nezlepšila, ba naopak. Čekáme na státní peníze, ale zatím stále nedorazily. Takže je to takové hospodaření ze slíbených peněz,“ hodnotí současný ekonomický stav Golden Apple Cinema jeho obchodní a marketingový ředitel Michal Gaja.

AMERICKÉ TRHÁKY V OHROŽENÍ

Diváci přicházejí o některé zahraniční filmy, které už nebudou mít šanci v kině vidět. Je to z toho důvodu, že americké biografy již nějakou dobu promítají bez omezení, a to včetně premiérových filmů. Filmové trháky, jejichž projekce už ve Spojených státech skončila, tak čeští diváci na velkém plátně neuvidí.

„Přišli jsme tak například o Mortal Kombat,“ jmenuje Michal Gaja.

Otevírání pramenů v Luhačovicích, 30. 5. 2021.
Luhačovice otevřely prameny. Podívejte se do míst, kam veřejnost nemohla

„Přesto nás čeká celá řada výborných titulů jako je Godzilla vs. Kong, V zajetí démonů 3, Rychle a zběsile 9 a další. Česká tvorba bude navazovat a čekají nás snímky jako třeba Matky, později Gump,“ říká Michal Gaja.

„Vrátí se také Smečka. Film, který se natáčel ve Zlíně a měl na zdejším filmovém festivalu svou premiéru,“ prozrazuje obchodní a marketingový ředitel Apple Golden Cinema.

Distributoři vyčkávají s „vypuštěním“ nových filmů na dobu, než bude v provozu 70% trhu. Což bez multikin nikdy nebude.