Právě tam, na Stojanově nádvoří, se totiž uskuteční slavnostní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle, jenž bude vyvrcholením celodenních charitativních a dobrovolných aktivit, které se budou konat na různých místech poutního Velehradu a v Archeoskanzenu Modrá. Koncert, který začne třicet minut po devatenácté hodině, se stane součástí oslav svátku slovanských věrozvěstů, patronů naší země i Evropy,a představí tři projekty, kam letos poputují peníze z humanitární sbírky.

„Na projekty Adopce na blízko aneb Pomocí blízkých pomáhejme daleko, České katolické a biblické dílo a Nadační fond ADIUVARE bude možno přispět formou DMS," uvedl hlavní organizátor a tajemník projektu Dny lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Na pódiu se podle něj představí umělci nejen z Česka, ale také ze zahraničí. Kromě Jiřího Pavlici s Hradišťanem to bude významný český barytonista Roman Janál, slovenská koncertní pěvkyně Simona Houda-
Šaturová, italský barytonista Franco Vassalla a další interpreti.

„Protože se na pódium nevejde kvůli velkému obsazení Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína, budeme její koncertní skladby přenášet z baziliky, za pomoci mixážního pultu, na velkoplošné LED obrazovky na Stojanovo nádvoří," sdělil Kamil Kružík z brněnské firmy, která pódium na Stojanově nádvoří postavila.

„Masy lidí, které přijedou na benefiční koncert, se těší, že jim přijede zpívat některý z našich předních zpěváků nebo ti nejlepší ze SuperStar. Ale účinkovat tu budou většinou neznámí interpreti," ptá se nahlas Jiří Stejskal z Kunovic.

„My máme naopak pozitivní ohlas na obsazení koncertu účinkujícími. Vždyť tu vystoupí jeden z nejžádanějších barytonistů současnosti Franco Vassalla nebo mladá mezzosopranistka Kai Rüütel z Estonska, ve světě velmi žádaná. Svoji premiéru měla v Královské opeře v Londýně," představil Josef Kořenek významné světové sólisty, kteří se dnes představí na velehradském pódiu pod širým nebem. Program je podle něj atraktivní, a dramaturgie, pod vedením Jiřího Pavlici, je citlivě připravená k významnému cyrilometodějskému jubileu.

„Záštitu nad Večerem lidí dobré vůle, na nějž máme potvrzenu účast všech hlavních ústavních činitelů, počínaje prezidentem republiky přes šéfy Senátu a Poslanecké sněmovny až po současného premiéra, převzal Jan Graubner, arcibiskup olomoucký, a Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje," vyjmenoval Josef Kořenek.

Po čtvrtečním večerním koncertu na Velehradě přijde noc, která pro mnoho věřících bude v bazilice příležitostí k rozjímání i duchovnímu zážitku při adoraci vedené hnutími a komunitami s přímluvnými rozhovory, ale také při mši svaté. Ta začne ve 23 hodin.