Tajemství komedie

„Nájemníci jsou tou nejlepší komedií, jakou jsem v divadle za posledních několik let viděla," říká nadšeně Eva Bršlicová, která na ni s rodinou vyrazila už potřetí. Čím je pro ni hra tolik přitažlivá? „Neuvěřitelnou zápletkou, kdy se smějete a říkáte si, že dál už se nic bláznivějšího stát nemůže, a ono může, a pak také fantastickými hereckými výkony," prozrazuje divačka. Možná i to je důvod, proč příběh o Eriku Swanovi a jeho trablech během jednoho odpoledne přitahuje další a další diváky a inscenace sahá po padesáté repríze. „Jakmile se přehoupneme za padesátku, můžeme hrdě říct, že je hra divácky velmi úspěšná," pokyvuje hlavou spokojeně ředitel Igor Stránský a připomíná, že její jedinečnost ocenili i diváci a divadelní kritika, když představitelům hlavních rolí i inscenaci samotné udělili jednak ceny popularity, ale i ceny Největší z pierotů.

Proč se mění herečky

V divadle si kvalitu inscenace režiséra Zdeňka Duška, která měla premiéru loni v červnu, moc dobře uvědomují a jakékoliv inovace provádějí opatrně a s rozvahou. „Když jsme zjistili, že představitelka Lindy Tereza Novotná čeká další přírůstek do rodiny, velmi pečlivě jsme hledali náhradu," vysvětluje důvod změny v hereckém obsazení ředitel Igor Stránský. „Klára Vojtková se pak připravovala už od září, nyní herce čekají zkoušky pod vedením pana režiséra Duška. O tom, že všichni vědí, jak vzácnou komedii v Nájemnících máme, svědčí i fakt, že herci budou zkoušet i v neděli, aby bylo všechno v nejlepším pořádku," dodává ředitel.

Kdy se bude hrát

Padesátá repríza Nájemníků příští středu je vyprodána, divadelníci však na četná přání diváků přidali mimořádnou reprízu na 5. prosince a komedii zařadili na program i jako silvestrovské představení. Na obě je ještě několik lístků volných. (kaj)