Mariána Komáčka uvedl na vernisáži ve středu 16. ledna jako důležitého představitele jeho malířské generace kurátor výstavy, uznávaný slovenský historik umění L'ubomír Podušel. Poutavě pohovořil na téma hodnoty uměleckého díla a stavu moderního umění.

"Dnes každý dokáže ocenit mušli položenou na břehu moře, dokáže ocenit a pochopit žebřík opřený o stodolu. Ale málokdo dokáže stáhnout měsíc a položit ho na dno moře, sebrat mušli a zavěsit ji na měsíc a žebřík opřený o stodolu opřít o oblak. A to dokáže především umělec.

Pietní akt k uctění památky Jana Palacha na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti.
OBRAZEM: Lidé v Uherském Hradišti uctili památku Jana Palacha

Umělec, který nám přináší jiné světy. Jak řekl jeden anonym, že je důležité poznat nejdřív jiné světy, abychom dokázali pochopit ten vlastní." uvedl kurátor na samotný závěr poutavého projevu, jemuž naslouchala asi padesátka návštěvníků. Vernisáž zpestřil vitální dvaaosmdesátiletý slovenský zpěvák Zdeno Sychra a také sám výtvarník Marián Komáček k překvapení všech zúčastněných soutěží o tři svá díla. Pozoruhodnou výstavu více než devadesáti grafik si budete moci prohlédnout do konce února.

Marián Komáček (1959) patří k předním současným tvůrcům grafiky, malby a litografie. V Uherském Hradišti nevystavuje poprvé. Před pěti lety byla jeho díla k vidění v Klubu kultury na společné výstavě s generačně blízkými slovenskými výtvarníky Karolem Felixem a Igorem Bencou. Komáček se věnuje rovněž tvorbě slovenských známek, knižní ilustraci i exlibris. Vystudoval na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, na oddělení grafiky a knižní ilustrace, u prof. Albína Brunovského. Získal celou řadu významných ocenění. Marián Komáček se již prezentoval na více než 90 samostatných výstavách po celém světě.

Autor Markéta Macháčková