Vedle velké radosti z tvoření tam z drátěných modelů aut, motocyklů, rozhleden, větrných mlýnů, historických kočárů, letadel, znaků měst, horkovzdušných balonů, šperků, předmětů běžné potřeby i nástěnných obrázků přímo vyzařuje nesmírná trpělivost jejich autora Ladislava Lokajíčka (44) z Plané u Mariánských Lázní. Ačkoliv je zaměstnancem na Odboru stavebním a životního prostředí Městského úřadu ve Františkových Lázní, a ještě studuje na Fakultě životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze, najde si čas na tvorbu umotané krásy z vázacích drátů. Jsou to prostě dokonalá umělecká dílka, nad kterými návštěvníci výstavy žasnou.

Nadace Synot rozdělila v pátek mezi žadatele z oblasti lidové kultury darovací smlouvy v hodnotě tří milionů korun.
Nadace Synot podpořila kulturu a lidové tradice v kraji třemi miliony

„Práce s drátem, paradoxně obyčejným černým drátem mně naprosto učarovala před šesti lety. Šlechtěné a barevné dráty mě prostě neoslovují. Dráty dostávám takzvaně sponzorsky od přátel,“ svěřuje se autor kovové krásy z drátů, kterou se už prezentoval na víc než třiceti výstavách v různých koutech naší vlasti. Jak neuvěřitelná dílka lze z drátů zhotovit prostřednictvím své volné tvorby prezentuje v současné době Ladislav Lokajíček nejen v expozici s názvem Drátování na Velehradě, ale také v Praze a ve Frýdlantu.

„Většina z mých 218 výstavních exponátů stále putuje po výstavách. Mám tak příležitost poznat pozoruhodná místa naší vlasti a setkat se se zajímavými lidmi. Snad se dočkám stálé expozice, protože domů se mně všechny ty modely z drátů nevejdou,“ přiznává Ladislav Lokajíček, který svého koníčka posunul do umělecké oblasti. K drátování nepotřebuje prostornou dílnu, stroje, lepidla či barvy, ale postačí mu kleštičky, vnuknutí a hbité ruce.

Vítězství oslavila obec ve své sportovní hale, kam přijeli i další ocenění včetně zástupců kraje.
Titul Vesnice roku 2017: Slavkov je třetí a má také Cenu veřejnosti

„Je obdivuhodné, jaká neuvěřitelná díla dokáže pan Lokajíček vyrobit prostřednictvím své volné tvorby z obyčejného drátu nebo v kombinaci různých drátů. Škoda jen, že autora nemůžeme na Velehradě vidět při tvorbě drátovaných předmětů,“ okomentovali návštěvu velehradské expozice Drátování Lenka a Jiří Vysloužilovi.