Jejich povedené taneční pásma navíc doplňovala neodolatelná vůně zabijačkových specialit, kterou připravili dobrovolní hasiči z Drslavic.

„Už od čtvrtka jsme začali chystat všechny suroviny a postupně jsme plnili jitrnice a vařili škvarky, jinak vše ostatní jsme udělali až zde na místě. Celkově jsme měli nějakých čtyři sta porcí ovaru a sto padesát porcí guláše a vlastně už kolem druhé hodiny odpolední jsme byli téměř vyprodaní,“ poznamenal k přípravě zabijačkových specialit místopředseda dobrovolných hasičů Drslavic Martin Hruboš.

Ani ostatní obce mikroregionu se nenechali zahanbit a kromě obligátního vína se k zabijačkovým specialitám čepovalo také pivo. K tomu všemu se na pódiu střídal jeden soubor za druhým.

„Měli jsme vystoupení dlouhé zhruba deset minut, i tak jsme nic nepodcenili a několik týdnů dopředu trénovali. Pro menší soubory je totiž vystoupení na slavnostech prestižní záležitostí,“ vyzdvihl význam slavností pro Popovjan Tomáš Lyko.

Přesně nacvičené choreografie si nakonec pochvalovali i samotní diváci.

„Dcera také tančí na pódiu, tak jsme ji přišli podpořit a podívat se, jak jí to jde. Tradice se nám samy o sobě navíc moc libí, takže my jsme na slavnostech maximálně spokojení,“ dodala k ukázkám mikroregionu Dolní Poolšaví Hradišťanka Iveta Nožičková.