S týdenním předstihem před koštem soudilo čtrnáct tříčlenných degustačních komisí pod vedením Josefa Bičana z Traplic, kterým vínům přiřkne nad 18,5 bodu a jejich majitelům se dostane pamětní medaile.

„Minimálně 15 let nevyhlašujeme šampiony výstavy v bílých a červených vínech, ale šampiony v jednotlivých odrůdách. Podle nás je to spravedlivější, protože jeden šampion nemůže zastřešit tak širokou paletu vín," nechal se slyšet Jaroslav Snopek, člen mikovického výstavního výboru.

ČTĚTE TAKÉ Slovácko podalo protest, rozhodčí prý dvakrát hrubě chyboval

Podle něj si každá z devětadvaceti vystavených odrůd zasloužila mít svého šampiona.

Nejvíce bodů, devatenáct a dvě desetiny, přiřkla degustační jury Ryzlinku rýnskému z pozdního sběru ročníku 2015, a to od mařatických vinařů Janu Zábranskému staršímu a jeho synovi Martinovi.

„Kromě Zábranských uspěl z mařatických vinařů s Neuburgem z pozdního sběru ročníku 2016 Karel Chmelík. Mám radost, že Tramín červených z pozdního sběru 2015 naší rodiny byl mezi nejlépe hodnocenými víny podle odrůd," těšil se mařatický vinař Bohuslav Jež.

Při ochutnávce vinných moků si přišli na své nejen vínomilci, ale také ti, kteří si rádi pochutnají na zabijačkových dobrotách. K dobré pohodě a k posezení nad skleničkou vína vyhrávala návštěvníků cimbálová muzika Mladí Burčáci.

SLEDUJEME Košty pálenek a výstavy vín na Slovácku