Masopustní veselí vládlo v sobotu také v Kunovicích. Před třináctou hodinou přitáhli kunovičtí dělostřelci na náměstí Svobody dělo, aby z něj o pár minut později vystřelili a přitom žádného na zdraví a životě neohrozili. „Hoši chtěli maškarám i divákům ukázat, že oni radnici ani město před jakýmkoliv nepřítelem ubrání," řekl usmívající se Jiří Křivánek. V Památkové domku mohli lidé ochutnat zabijačkové speciality, Na Pálenici si zase přišli na své milovníci koblihů a božích milostí. „Od rána jsme těch dobrot nasmažily pro maškary, zpěváky a hudebníky i ostatní návštěvníky na třináct stovek. A přitom jsme si ještě mohly i zazpívat,"svěřily se členky kunovického pěveckého sboru Tetičky.

U kunovické radnice si dali v sobotu po obědě sraz muzikanti, zpěváci, tanečníci i nejrůznější maškary.

Fašank v Kunovicích. FOTO: Deník/Zdeněk Skalička

FOTOGALERII z fašanku z Kunovic si můžete prohlédnout ZDE

Přesto fašaňky, fašanky, ostatky, končiny, vodění medvěda či chodění po škarkách, jak je místně pojmenováno masopustního veselí, v lidech na Slovácku stále žijí. V ulicích obcí a měst Slovácka bylo vidět o víkendu novodobé fašankové masky, ale také ty z dob našich předků, které rozhodně neztratily na své původní magičnosti. Na Hradišťsku ožil v sobotu fašank například v Kudlovicích. Jeho pořadatelem byl tamní mužský a ženský sbor. V početném průvodu masek, který nejprve prošel Kudlovickou dolinu a teprve pak Kudlovice, vyhrávala cimbálová muzika Bálešáci. „Vůbec poprvé zamířili fašančáři i na Kudlovickou dolinu před třemi roky. Od té doby tam s obchůzkou začínají," potvrdil starosta Kudlovic Zdeněk Jabůrek.

Kudlovičtí začínali masopustní obchůzky na Kudlovické dolině, skončili ji navečer v dědině.

Kudlovičtí začínali masopustní obchůzky na Kudlovické dolině, skončili ji navečer v dědině. FOTO: Deník/Zdeněk Skalička

O kousek dál, v Traplicích, se masopustního průvodu zhostili dobrovolní hasiči s tamní chasou a obecním úřadem. Do kroku jim hrálo trio Jebáš. „Název hudců musím vysvětlit. Já se jmenuji Jelénková a říkají mi ,jelen´. Z toho příjmení zůstalo jenom to ,je´. Dva kluci hrají v cimbálové muzice Rubáš, odtud je to ,báš´. A když to dáte dohromady, je z toho muzika Jebáš," smála se primáška Petra Jelénková. Při večerní taneční zábavě zapěl dětský folklorní soubor Hrozének, zatancovala a zazpívala traplická chasa a podšablovým tancem odstartovala pochovávání basy. K dobré pohodě hrála dechovka Šarovec.

Hudci s názvem Jebáš doprovázeli po dědině traplické fašančáře.

Hudci s názvem Jebáš doprovázeli po dědině traplické fašančáře. FOTO: Deník/Zdeněk Skalička

Aby masopust žil dál i v Jalubí, na tom mají v obci zásluhu dobrovolní hasiči. V čele průvodu jel omašlený traktorek, na jehož zádi tabule hlásala, že někde hoří a hasiči si mohou dát jenom deset piv a pak musí honem k ohni.

Jalubští fašančáři měli koně pod kapotou a s nimi spěchali k ohni.

Fašank v Jalubí. FOTO: Deník/Zdeněk Skalička

Fašank slavili od rána do večera také v Nedakonicích. Tradiční průvod s maskami uspořádal ženský a mužský pěvecký sbor s nedakonickou chasou. „Chtěli jsme dokázat, že lidové tradice žijí v naší vesnici i ve věku moderních technologií. Ostatně, masopust je lidová oslava pomalu končící zimy a příchodu jara," poznamenala členka ženského sboru Jarmila Sošková. „I když bydlím na Slovensku, zapojil jsem se do průvodu jako farář. A měl jsem kolem sebe moc pěkné abatyše," pochvaloval si Jakub Laca.

Bujaré masopustní veselí vládlo v sobotu v ulicích Nedakonic.

Bujaré masopustní veselí vládlo v sobotu v ulicích Nedakonic. FOTO: Deník/Zdeněk Skalička

Až v neděli se vydali na masopustní obchůzku po dědině členové recesistického sdružení Baňa Babice. Po jejím skončení se pomyslně, ale o to žalostněji rozloučili s masopustem a připomenuli si všechny hříchy, které oni i jejich kamarádi v průběhu loňského roku napáchali. „V minulých letech se Baňa snažila pořádat v Babicích fašankovou zábavu s pochováváním basy, ale protože se akce setkala s minimálním zájmem, byla vloni zrušena," informovala členka Baně Marie Šuranská.