Pozadu nezůstane ani plátno ve Smetanových sadech, které o půl desáté večer promítne klasiku Pancho se žení. Každý den se diváci mohou těšit na tři filmy v letních kinech, 26. července bude k vidění na Masarykově náměstí Hitchcockovo mistrovské Okno do dvora, úterní projekce nabídne nový snímek kontroverznějšího rázu Fotograf, na čtvrtek 30. července naplánovali pořadatelé kultovní špičku Klub rváčů.

I letos zavítá do Uherského Hradiště řada významných osobností, akreditovaní účastníci Letní filmové školy se budou moci setkat s Jurajem Herzem, finským Mikou Kaurismäkim, íránským Mohsenem Makhmalbafem nebo s vizovickým rodákem Boleslavem Polívkou.

Kromě programových bloků pro akreditované mohou lidé využít programů umístěných do stanů ve Smetanových sadech. „Divadelní stan nabídne klasické i improvizační divadlo, v odpoledních hodinách mohou přijít rodiče s dětmi na pohádky nebo na workshopy," říká mluvčí Filmovky Radka Piskačová, která upozorňuje, že vstupenky na doprovodné koncerty a divadelní představení si lidé mohou zakoupit i bez akreditací.

Letošní ročník je zaměřen na finskou kinematografii, wellesovské retrospektivní vyprávění, italské mafiánské filmy nebo třeba na nespolehlivou příběhovou naraci, jíž se tvůrci filmů občas dopouštějí. „Na Filmovku letos jedu už poosmé, vždycky je to tady super," říká studentka Hana Neničková z Kyjova, která se těší především na finský cyklus, protože má ráda skandinávskou kinematografii.

„V rámci promítacích cyklů se diváci také dočkají distribučních premiér a předpremiér, slavnostní uvedení do českých kin si odbude první verneovská adaptace Karla Zemana Vynález zkázy," uvádí Piskačová s tím, že tento snímek byl prodán do dvaasedmdesáti zemí světa, což z něj činí nejúspěšnější český film všech dob. Distribuční premiéru snímku Filmový dobrodruh Karel Zeman mohou návštěvníci zhlédnout 30. července v 17 hodin odpoledne.

Premiéra filmu s exotickým názvem Ejzenštejn v Guanajuatu se uskuteční 31. července o půl deváté večer v kině Hvězda, v tomto díle se jeho režisér Peter Greenaway snaží nabourávat filmová klišé a pravidla. Diváky by také mohl zaujmout film Box až do úplného konce Koza, který zpracovává osud bývalého olympijského boxerského reprezentanta Petera Baláže přezdívaného Koza, v distribuční premiéře se představí 28. července o půl deváté v kině Hvězda.

Související ON-LINE rozhovor s ředitelkou LFŠ Radanou Korenou

Vše o 41. ročníku Letní filmové školy souhrnně sledujeme ZDE

Autor: Lucie Martináková