Mnohý z návštěvníků zmlsaný televizními programy byl dočista oslněn kouzelnou atmosférou v pořadí už pátého ročníku květinového plesu, tentokrát s názvem Vesmír. Jeho pořadatelem byl popáté Miroslav Kostelníček, majitel rodinné firmy Okrasné dřeviny Jalubí, ve spolupráci se čtyřčlenným kolektivem aranžérek Ivany Čajkové z uherskohradišťského květinářství Kvítek. „Do rolí modelek představující na noční obloze Slunce, Měsíc, Kuřátka, Orion, Štíra a Nymfy se převtělili členové jalubského folklorního souboru Střešna,“ prozradil jednatřicetiletý Kostelníček, pořadatel a vedoucí souboru.

Bezmála tři hodiny se sálem kulturního domu linuly nejrůznější melodie v podání hudební skupiny Aventis band, než se mohlo čtyřsetčlenné tancechtivé osazenstvo vydat do říše květin a kouzelného světa vesmíru, na nějž určitě tak lehce nezapomene. Do potemnělého sálu, představující noční oblohu, vplul Měsíc, postupně pak Nymfy, souhvězdí Kuřátek a Orion, který v souboji se Štírem zápas prohrál. Květinovou show na obloze zakončilo Slunce, které zvítězilo nad pomíjivou krásou hvězd.

„Pro letošní rok jsme po dohodě s panem Kostelníčkem, s nímž už několik let při plesech spolupracujeme, zvolili květinovou show Vesmír. Hledali jsme vhodné souhvězdí i báje se jich týkající, které by se daly ztvárnit květinově,“ vysvětlila majitelka květinářství Kvítek Ivana Čajková. Nepokrytě dala najevo, že v květinové výzdobě vesmírných objektů převládaly dovozové orchideje, irisy, jednokvěté chryzantémy, připomínající hvězdy. „V květinových vazbách nechyběla ani perleť z moří či andělské vlasy. Spoustu komponentů jsme si musely připravit samy,“ poznamenala Čajková, vedoucí ženského kolektivu z Kvítku.

Tradičním magnetem plesu byla dražba květin, jejíž výtěžek bude letos putovat do Dětského domova v Uherském Hradišti a část pro ty nejmenší z jalubského folklorního souboru Střešňa. Květinovou vazbu Měsíce vydražila Šárka Machová, a tu nejkrásnější, která zářila v rukou představitelky Slunce, Michaely Chvílové, si odvezla do Boršic Miloslava Ryšavá. „Jsem ráda, že jsem cenu květinové vazby, kterou v roli Měsíce nosil můj syn Jiří, vyhnala tak vysoko a on mně ji nakonec mohl předat,“ dala průchod pocitům Machová. Štěstím zářili i vydražitelé květinových vazeb Nymf, Orionu či Štíra.

„Tak okázalou květinovou výzdobou, programem a dražbou květin se snad v celém Zlínském kraji nemůže pochlubit ani jedna obec či město,“ nechala se slyšet vydražitelka vazby Slunce Miloslava Kaštánková. Na své si na bále přišli i milovníci vinného moku. „ Takovým množstvím vzorků se někdy nemůže pochlubit běžný vesnický košt vína,“ utrousil Karel Bezdíček z Uherského Hradiště.
Mráz po zádech běhal návštěvníkům plesu o půlnoci. To do sálu vtrhla myš, táhnoucí na vozíku zmatené hrochy, kteří si tancem a zpěvem na parketu náležitě zařádili.

V čem spočívala ojedinělost výjimečného květinového plesu? Patřily k němu vizuální efekty, úchvatná symbióza pohybu, hudby a květin s výzdobou.

Květinovými plesy jsem si splnil klukovský sen

Kdo z nás neměl v mladistvém věku svůj sen? Kdo si nedělal fantastické představy, co bude dělat, až bude dospělý? Každý. Neminulo to ani jednatřicetiletého Miroslava Kostelníčka z Jalubí, který je v rodné obci pořadatelem tamních květinových plesů, ale také majitelem rodinné firmy Okrasné dřeviny, jež má dlouholetou tradici.

Už jako klučina školou povinný si ověřil, že domácí zázemí je ten nejlepší pilíř pro jeho budoucí povolání, jímž se vydal ve šlépějích svého tatínka, odborníka na slovo vzatého na zahradničení a zakladatele jalubské firmy Okrasné dřeviny.

„Od malinka jsem musel pomáhat na zahradě, a tak jsem si vypěstoval vztah nejen k přírodě, ale i k práci. Při studiu na víceletém Gymnáziu v Uherském Hradišti jsem se rozhodl pro další vzdělávání na zahradnické fakultě Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně,“ vrací se ve vzpomínkách o několik let zpět inženýr Kostelníček.

Na tamní zahradnické fakultě, která každoročně květinové plesy pořádá, začal snít o tom, že až ji dokončí a bude mít svoji firmu, podobný bál uspořádá v Jalubí. „Plesy na fakultě jsou velkou přehlídkou schopností nejen studujících aranžérů, vinařů, ale všech jejích studentů. Měl jsem to štěstí, že jsem coby posluchač fakulty byl po dva roky hlavním organizátorem plesu. To byla pro mě velká škola. Fakulta nechává vše čistě na studentech a akci zaštiťuje pouze svým jménem,“ popisuje své zkušenosti ze studií pořadatel jalubského plesu.

Svůj studentský sen si přenesl do dospělosti. Před pěti lety uspořádal ve své rodné obci první ročník květinového plesu. „Jeho název vycházel z literární předlohy, kterou byl Zahradníkův rok od Karla Čapka. V dalších ročnících následovala témata Ze života hmyzu a Fantazie se snovými výjevy. V loňském roce prožívali návštěvníci karneval v Riu de Janeiru a uspokojily je i scény z míst ledových království, Antarktidy a Arktidy,“ přibližuje minulé ročníky květinových plesů jejich hlavní pořadatel, ale také zanícený jalubský folklorista.

Spolu s ním se na oslnivých květinových show významně podílí s kolektivem aranžérek Ivana Čajková z uherskohradiš­ťského Kvítku na Mariánském náměstí. „Spolupracuji s nimi od prvního plesu, protože dovedou s květinami překrásně pracovat, mají skvělé nápady při tvorbě kytic, květinových aranžmá, kostýmů a mnoha speciálních dekorací,“ dává najevo radost ze spolupráce Kostelníček. Jedním dechem podotýká, že se při přípravě a průběhu plesu může spolehnout na tanečníky a členy jalubského folklorního souboru Střešňa, u jehož pomyslné kolébky nejen stál, ale také mu šéfuje.

Svědomí, houževnatost a mladá průbojnost vedou Miroslava Kostelníčka vlastní cestou, o níž je přesvědčen, že je správná a tou že půjde dál. „Květinovými plesy jsem si splnil svůj klukovský sen. Plním si jej i ve firmě, založené mým tátou, který patří k průkopníkům sběru a pěstování čarověníků v České republice, a já v tom pokračuji,“ dodává Kostelníček, autor knihy Čarověníky v naší zahradě.