„V prvních letech mého působení v Kunovjanu jsme se zaměřovali spíš na vystoupení s nádechem divadla a recese. Postupně jsme se ale obraceli zpět k tradicím a folkloru," vzpomíná Milan Dvořáček.

Pásmo šestnácti tanečních a hudebních čísel, ozvláštněné také dětským souborem Omladinka, dostalo příznačný název Proměny a cesty.

„Každý soubor je totiž živý organismus, který se proměňuje charakterově, lidsky, tanečně, muzikantsky i pěvecky. A každý ze členů jej trochu obmění. A proč cesta? Čtyřicet pět let trvající cesta je totiž setsakramentsky dlouhá cesta," vysvětlil název pásma Ladislav Šimeček, který koncertem provázel.

Diváci svým potleskem ocenili tance a muziku z Uherskohradišťka, Kyjovska, Kopanic a mnohé další. Nechyběl ani verbuňk či straňanský tanec Pod šable.

Za dobu svého působení přitom členové Kunovjanu předváděli své umění nejen očím Čechů, ale také četným cizincům, kterým tak poprvé ukázali kouzlo českého folkloru.

„Například v Koreji jsme viděli, že je to pro ně něco úplně nového. Ale očividně jsme se líbili. Fotili nás, mávali a zase fotili," usmívá se Milan Dvořáček.

Hlasitý potlesk beznadějně zaplněného sálu si vysloužili i při svém sobotním vystoupení v Uherském Hradišti.

„Chodíváme na cimbálovky zejména do Velké nad Veličkou, takže jsme zvyklí na trochu jiný styl. Ale toto vystoupení se nám také moc líbí, zpracovali jej výborně," shodli se manželé Foretovi z Uherského Ostrohu.