Tisíce lidí postávají v neděli dopoledne na náměstí Svobody v Kunovicích a ne o mnoho menší skupina také v Lidické ulici.

Právě odsud totiž vyjíždí nový král Adam Škrášek.

Každý chce aspoň koutka oka zahlédnout družinu.

Nehoda motocyklu a auta u Starých Hutí
Tragédie u Starých Hutí: vážně zraněný motorkář zemřel

"Vyjeli jsme brzy ráno z Olomouce. O jízdě králů jsme toho moc slyšeli od známých, tak jsme ji chtěli vidět na vlastní oči," prozrazuje mi manželský pár Pospíchalů z Olomouce.

"Mami a to je skutečný král jako včera v Anglii?" ptá se o kousek dál malá holčička, když jí rodiče vysvětlují, na co se dívá.

Největší dav lidí se srocuje po desáté hodině před kunovickou radnicí, kde starostka Ivana Majíčková uděluje povolení jízdě králů.

Tísní se tam spolu s ní i starostové okolních obcí, političtí představitelé a další hosté, podívat se přijel i úřadující král z Hluku nebo ten budoucí ze Skoronic.

Jízda králů v Kunovicích 2018 - Formanské odpoledne
Formanské odpoledne začalo přehlídkou 28 zápřahů

Podle slov starostky je letošní jízda mezinárodní.

Do Kunovic totiž přijeli zástupci partnerského města ze Slovenska, ale především také z texaského Westu.

Nechybí ani vystupující soubor z Maďarska Tápiomente.

"Vždycky říkám, že jízdu králů nestačí vidět na fotkách nebo v televizi, to se musí prožít," myslí si starostka Kunovic Ivana Majíčková s tím, že pokud je pravdivá legenda o tom, jak naši synci pomáhali Matyáši Korvínovi zpět do země, mají tu Maďaři rozhodně své místo.

Hosté z Westu podle jejích slov prožívají celou slavnost úplně jinak než domácí, jsou moc nadšení a objevují se i chvíle, kdy slzí jak vedení města, tak Texasané.

Jízda králů v Kunovicích 2018 - předávání královské koruny
Adam předal korunu Adamovi

Stovky přihlížejících kromě krále vyhlížejí i jezdce s vyvolávkami na rtech.

Čekají, co vtipného si který z nich vymyslí.

A rozhodně si přichází na své. Vyvolávky reflektují jak aktuální dění, tak se obrací na konkrétní osoby.

"Náš bývalý hrobník chtěl asi ve funkci povýšit, když sa rozhodl kunovský hřbitov rozšířit. Nechtěl v tom však dělat žádné velké zmatky, toš dával enom za plot pozůstatky. Hýlom, hýlom," bavil publikum jeden z jezdců.

Podobná více či méně trefná slova mohli Kunovjané i hosté poslouchat až do 17. hodiny, kdy jízda na Pálenici odevzdala krále.

Za dar do kasičky se jim dostalo poděkování slovy: Děkujeme za tyto dary, kterýma ste kunovického krála obdarovali.

Jízda králů v Kunovicích se konala v termínu od 18. do 20. května. Ve městě se jezdí vždy jednou za dva roky. Letos program začal v pátek předáváním koruny, v sobotu pokračoval především formanským odpolednem a pořadem domácích souborů a jejich hostů pod názvem A to je náš král. Večer všem zazpíval Jožka Černý. V neděli akce vyvrcholila samotnou jízdou, ale návštěvníci si mohli užít i verbuňk v podání dětí. Ten je stejně jako jízda králů na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Letos Se pojede ještě jedna jízda králů, a to v září ve Skoronicích.