Monografie Buchlov – historie a příběhy hradu autora Bořka Žižlavského je 12. svazkem edice Chřiby záhadné a mytické, vycházející od roku 2003. Na počátku této série byl tři roky trvající seriál ve Slováckém deníku. Kniha samotná pak poprvé vyšla v roce 2006.

„Ten současný text je trochu předělaný, jsou tam nové, aktuálnější věci, protože se za ty roky na Buchlově leccos změnilo. Čtenář v ní najde například nové informace o mumii, historii hradu, černé paní, tajných chodbách i o krádežích na hradě, včetně té poslední předloňské,“ uvedl Bořek Žižlavský.

Matěj Zelinka a David Tilchert hlídají Boží hrob v kostele v Dolním Němčí.
Kristův hrob v Dolním Němčí stráží krojovaní ministranti s lampami v rukou

Vlastivědný sborník Krajem Veligradu, který je určen pro všechny zájemce o historii Chřibů, vychází vůbec poprvé a je volným pokračováním Sborníku velehradského, jehož poslední vydání spatřilo světlo světa v roce 2000.

„Doplnili jsme jej o témata z chřibské přírody, národopisu a dalších oblastí, navíc je psán pro čtenáře stravitelnějším způsobem. Jeho další číslo bychom chtěli vydat na podzim,“ uvedl Milan Železník z vydavatelství Buchlov (nástupcem vydavatelství Veligrad Jiřího Jilíka), které stojí za vydáním obou knih.

Mezi přítomnými autory jednotlivých statí sborníku nechyběli spisovatel a publicista Jiří Jilík, znalci Chřibů Bořek Žižlavský a Jiří Blaha, archeolog Luděk Galuška, přírodovědec Jaroslav Hrabec, Petr Klapil z Kvasic či dlouholetý šéf archivu v Uherském Hradišti Jiří Čoupek.

Křížovou cestu s živými obrazy v podání ministrantů a členek scholy Nekonečno premiérově uspořádali o Velkém pátku v Dolním Němčí.
Ježíš nesl kříž ulicemi Dolního Němčí

Program křtu obou publikací doplnil pěvecký sbor Stoprounští vinaři z Boršic. Slibovaným překvapením byl příchod Leopolda Berchtolda, legendárního majitele Buchlova a ministra zahraničních věcí za vlády Františka Josefa I., jenž do tanečního sálu kráčel v dobové uniformě.

„Patří se poděkovat za pozvání panu správci Rostislavu Joškovi, který si vede velmi dobře, protože hrad vzkvétá lépe než za mého vlastnictví,“ řekl Leopold Berchtold, jehož roli už poněkolikáté ztvárnil Vladimír Procházka z Uherského Ostrohu.

Poté následovalo pro přítomné promítání filmu Poklad rytíře Miloty, scénáristy Jiřího Jilíka a prohlídka promrzlého hradu, kde ještě stále panovala tuhá zima s teplotou těsně pod bodem mrazu.

Symbol Kristova umučení nesli věřící Velehradem i blízkým okolím.
Na čtrnáctou křížovou cestu Velehradem vyrazila vyrazila téměř stovka věřících