Bude se vůbec hrát?

Už měsíc dopředu bylo jasné, že narozeninové představení je zcela beznadějně vyprodané. Chystali se na něj nejenom běžní diváci, ale i novináři, fotografové, kameramani. Den před jeho provedením ale představitelku jedné z hlavních rolí Terezu Novotnou postihly takové hlasové problémy, že hrozilo jeho zrušení. "Jediným řešením bylo poprosit Pavlínu Hejcmanovou, která roli hrála v době, kdy byla Terezka na mateřské dovolené. Ale od jejího posledního představení uplynul více než rok," říká tajemnice divadla Marcela Trčálková a poodhaluje, co všechno se dělo, když herečka na nečekanou nabídku kývla. "Museli jsme najít čas na zkoušku, zajistit přešití kostýmu, sehnat scénář, což nebylo snadné, protože Terezka, která jej měla u sebe, hrála v Pardubicích," vyjmenovává tajemnice. "Zkrátka jsme dělali všechno proto, abychom diváky neposlali domů."

Dvě hodiny před začátkem

Ačkoliv herci běžně do divadla přicházejí s hodinovým předstihem, tentokrát si vzali hodinu navíc, aby s Pavlínou Hejcmanovou zopakovali všechny scény. "Bylo to ale úplně zbytečné, Pavlínka je vystřihla tak, jako by je hrála pořád," chválil kolegyni představitel další z hlavních rolí Josef Kubáník. Zároveň ale připomněl, že herci ještě absolvovali focení a taky krátké rozhovory do připravované videoreportáže z narozeninového představení. Půl hodiny před začátkem už ale byli všichni v maskérně, aby jim autorka kostýmů Šárka Bellanová připevnila paruky a mohlo se začít hrát.

Když se publikum baví

"Lidi jsou skvělí," radovcali se herci v zákulisí, když se už po několika minutách začaly ozývat hlasité smíchy z publika. Nejenom, že vytrvaly až do konce, ale ještě se stupňovaly. A to si herci dovolili drobné improvizace a narozeninové srandičky. "Máme je od režiséra dovolené. Samozřejmě to nesmí narušit tempo inscenace a diváci musí být pořád v obraze, ale tento typ komedie si na některých místech o ně říká," usmívá se herec David Vaculík, který ve svých téměř čytřiceti letech díky madistvému vzhledu pořád představuje šestnáctiletého chlapce. "Myslím, že je mu sedmnáct. Když se na něj podíváš zblízka, začínají mu růst šediny," nenechal si ujít příležitost k rozesmání diváků i herečky na jevišti nečekaným komentářem na adresu kolegy Josef Kubáník.

Kdo vyhraje pusu?

Závěr představení už patřil dlouhotrvajícímu potlesku, který herci přerušili zprávou, že ten den rozdají jako poděkování za desetiletou přízeň dárky. Představitel hlavní role záletného taxikáře Johna Zdeněk Trčálek pak vylosoval pětici diváků, která se radovala z vína, exkurze do zákulisí, večeře s herci a dalších pozorností od divadla. Poslední vylosovaná divačka - sympatická Anna z Veselí nad Moravou si pak mohla vybrat jednoho, od kterého pak před vyprodaným hledištěm dostala pusu zaznamenanou nejenom pro sociální sítě, ale i do pátečního Deníku. "Chtěa bych pusu od paa Kubáníka," prohlásila dívka a od jmenovanho herce se jí dostalo ujištění, že má skvělý vkus. Po závěrečném polibku pak následoval další aplaus a slib od divadelníků, že narozeninové oslavy zopakují i při červnovém představení. (kaj)

O čem je komedie 1+2=6John Brown je taxikář, který má dvě manželky a velkou starost, aby se na průšvih nepřišlo. Povolá proto "do služby" kamaráda Stanleyho, od kterého se však shodou mnoha okolností a náhod dočká komplikací, takže v závěru už nikdo neví, kdo je kdo. To je stručný děj první části úspěšné komedie 1+2=6. Autor Ray Coonye však napsal pokračování, a právě to se publiku představí po přestávce. Diváci tak sledují, co se stane, když se z obou manželství narodí děti a ty se po seznámení na sociální síti chtějí setkat. "Slovácké divadlo je jediné na světě, které hraje obě hry spojené do jednoho večera, a to díky exkluzivnímu svolení přímo od autora, který zároveň prohlásil, že se velmi diví, že to do té doby ještě nikoho nenapadlo," říká představitel hlavní role Zdeněk Trčálek, jenž za ztvárnění postavy Johna Browna získal stejně jako jedna z jeho divadelních manželek Jitka Hlaváčová cenu Slovácký Oskar. Komedie byla na Festivalu smíchu odměněná i titulem Komedie diváků.