„Zpívám tu s kamarády už potřetí. Ale žádnou z koled nemám oblíbenou. Všechny se mi libí stejně,“ svěřila se krátce po odzpívání se sborem Základní umělecké školy Slovácko devítiletá Kateřina Matějíčková.

Mezi doprovodnými pěvci nechyběl ani starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

„Rozhodně tady nejsem, abych pozvedl pěveckou úroveň, ale spíše jako podpora akce, která dokáže vždy navodit příjemnou vánoční atmosféru,“ nechal se starosta slyšet hned na úvod.

Zazpívat své oblíbené písně si přišla také Hradišťanka Jarmila Vysloužilová.

Hra Anička a bylinkové kouzlo ve  Slováckém  divadle v Uherském Hradišti.
Pohádkové Vánoce ve Slováckém divadle

„Obyčejně se takovým akcím vyhýbám, ale letos poprvé mě přesvědčila bývalá kolegyně a s kamarádkami jsme vyrazily na náměstí. Koledy samozřejmě znám, takže zpívání bylo bez problému a nakonec se mi to i líbilo,“ prozradila.

Akci Česko zpívá koledy už od prvního ročníku v Uherském Hradišti podporují pěvecký sbor ZUŠ Slovácko spolu s cimbálovou muzikou ZUŠ Slovácko. Zhruba čtyři desítky jejich členů se na Masarykově náměstí staly tradiční oporou redakce Slováckého deníku v Uherském Hradišti, jenž tam už posedmé akci organizoval.

„Sestava se co nový školní rok obměňuje, někteří členové odejdou např. za studiem, jiní šikovní hráči zase přibudou. Jádro však doposud působí v muzice od počátku, spolu s ní hráči vyrůstají a zdokonalují se,“ upřesňuje k aktérům ze ZUŠ Slovácko Tereza Tymrová.

Cimbálovku i pěvecký sbor a další soubory můžete slyšet na Vánočním koncertě ZUŠ Slovácko, ve středu 19. prosince v 18 hodin anebo zpříjemní atmosféru vánočního jarmarku na Masarykově náměstí v pátek 21. prosince od 15.30 hodin.

A kde všude se v okrese Uherské Hradiště zpívalo?

V Kunovicích před radnicí, u staré radnice a na náměstí Velké Moravy ve Starém Městě, na hřišti ve Véskách, v parku u tvrze v Hluku, v Dolním Němčí u vánočního stromu, v Nivnici u kostela, stejně tak, u kostela v Suché Lozi, v Babicích v Muzeu Na Mýtince, v Jankovicích u kostela, v Medlovicích u obecního úřadu, v Šumicích u základní školy, v Hostětíně na náměstí, v Nedachlebicích u domu s chráněnými byty, ve Květné u mateřské školy, v Pitíně a v Podolí.

K celorepublikové akci Česko zpívá koledy se připojili také ve Véskách