Ta jednak originálně zareagovala na otázku divadelníků z letošního podzimu směřovanou k předplatnému na příští rok: Kde domov tvůj? Slovácké divadlo a také splnila, co slíbila na poslední Jízdě s Haraficou a slováckými herci, když prohlásila, že jim uvaří.

Když divadlo baví

“Jsem předplatitelkou divadla patnáct let a jsem velmi spokojená,” prozradila paní Martináková hercům hned v úvodu setkání a dodala, že na každém představení, které navštíví, si najde něco obdivuhodného. “Ať je to herecký výkon, nebo kostýmy, výprava. Letos i přes rodinné starosti navštívila všechna představení a každé ji zaujalo. “Nadšená jsem byla z Měsíce nad řekou i z Královy řeči,” usmívá se dlouholetá předplatitelka a těší se na předplatné 2018.

Dobrou chuť

Řeč nebyla ale jen o divadle, ale i o vaření. K té se přidal hlavně David Vaculík, jenž je vyhlášeným hereckým kuchařem. “Někdy mi kolegové říkají, že je škoda, že hraju divadlo,” směje se. O to větší radost měli oba divadelníci z menu u Martináků, kterého se zúčastnily obě dcery a budoucí zeť hostitelky - houslista cimbálové muziky Harafica Andrej Vališ. Podávala se slovácká zelňačka a také šumajstr - tedy směs krup, fazolí a uzeného masa. “Nic lepšího paní Martináková nemohla vymyslet. Přece bychom si u nás na Slovácku nedali k obědu šneky se šampaňským,” vzpomíná na oběd spokojeně Josef Kubáník.

Přímý přenos

A nebyli by to uherskohradišťští herci, kdyby celou návštěvu nedokumentovali a ihned o ní neinformovali své diváky. “Přímo na náš divadelní facebook jsme odvysílali pět vstupů od odjezdu, kdy jsme nevěděli, co nás čeká, až po spokojený návrat, takže naši fanoušci byli u Martináků s námi a podle reakcí, které jsme zaznamenali, byli i oni velmi spokojení, i když nic neochutnali,” usmívá se Josef Kubáník. Videa zhlédlo téměř 20.000 diváků a ukázalo se, že dění v uherskohradišťském divadle sledují fanoušci nejenom po celé České republice, ale i v zahraničí. “Takovou přízeň bychom v jiném divadle těžko hledali,” shodli se herci s tím, že budou v podobných akcích dál pokračovat.

Recept na šumajstr podle Yvony MartinákovéMnožství podle počtu strávníků a podle chuti strávníků. Potřebujeme fazole, kroupy, cibuli, uzené maso, nebo škvarky, nebo slaninu, sádlo, sůl, pepř, vegetu.

Postup: Kroupy a fazole namočíme den předem, poté uvaříme do měkka každé zvlášť. Maso též uvaříme a nakrájíme na drobné kostky, na sádle osmažíme dvě větší cibule, vše smícháme, ochutíme trochou vegety, solí a pepřem, popřípadě přidáme sádlo, vložíme do vymaštěné zapékací mísy a lehce zapečeme, aby se propojily chutě, ale aby se šumajstr příliš nevysušil.

K tomu podáváme dobré domácí kyselé pochutiny jako nakládané okurky, hřiby, řepu, čalamády.

Předplatné do Slováckého divadla

Divadelníci nabízejí předplatné na příští rok až do konce prosince, zájem je podle programového oddělení srovnatelný s předchozími lety, kdy divadlo získalo jedinečných 8000 předplatitelů a bylo zapsáno do České knihy rekordů. V roce 2018 je velkým lákadlem především česká klasika Kříž u potoka Karolíny Světlé, Fidlovačka, kde poprvé zazněla česká hymna, ale i komedie Williama Shakespeara Mnoho povyku pro nic, či další komedie Rodina Tótů v režii emeritního ředitele Slováckého divadla Igora Stránského. Divadelníci budou po celý rok připomínat 100 let od vzniku Československa, i proto je heslem předplatného slogan: “Kde domov tvůj? Slovácké divadlo”. (kaj)