Tomáš Klus přijede do Hluku s "recyklovanými" písničkami

Staré písničky v novém kabátě budou tvořit polovinu koncertu Tomáše Klusa a jeho Cílové skupiny. Fanoušci muzikantů je vybírali na webových stránkách k Recyklus tour.

Které hity se nakonec objeví na playlistu, si všichni doví v pátek 7. dubna na koncertě Hluku. Ten v tamní sportovní hale odstartuje v 19 hodin a ve 22 hodin by měla následovat autogramiáda.

Druhá polovina akce bude v režii vystupujících, když si i oni sami vybrali písničky, které si oblíbili. Název celého turné, které pokračuje po zimní pauze, nenaznačuje jen novou úpravu písniček, ale je také motivem pro scénu vystoupení. Během něj totiž jsou na pódiu dekorace typy PET lahví, kontejnerů a podobně.

Šest dní po koncertě, tedy 14. dubna, by se na pultech obchodů mělo objevit i nové živé album Tomáš Klus a jeho Cílová skupina ŽIV(J)E.

Na Den vína koštobusem z Buchlovic i Hradiště

Kdy: sobota 8. dubna 
Kde: Buchlov
Na státním hradě Buchlov se uskuteční v sobotu odpoledne Den vína. Na reprezentativní výstavě budou letos k ochutnání bílé odrůdy, a to Veltlínské zelené a Veltlínské červené rané, Tramín, Sauvignon a Floriánky, z červených odrůd pak Frankovka, Cabernet Moravia, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon.

Den vína odstartuje ve 13.30 hodin odlehčená literární konference na téma Víno a řeč. V šestnáct hodin otevřou nalévačky a nalévači sklenice s 577 vzorky vín, které o první dubnové neděli degustovali v hotelu Buchlovice ostřílení degustátoři.

V 18 hodin pak proběhne aukce šampionů a vzácných vzorků a akce by měla skončit úderem jednadvacáté hodiny. Vstup na literární konferenci bude za padesátikorunu, košt vína přijde na pětkrát tolik. Návštěvníky čeká doprava koštobusem z Uherského Hradiště a Buchlovic zdarma.

V Boršicích u Blatnice budou poprvé koštovat slivovice

Kdy: sobota 8. dubna od 14.00 hodin
Kde: Boršice u Blatnice
Košt vůní a chutí je podtitul ochutnávky slivovic, která se premiérově uskuteční v Boršicích u Blatnice. Tamní ji kulturní dům bude hostit v sobotu 8. dubna od 14 hodin.

K ochutnávání bude návštěvníkům vyhrávat cimbálová muzika Ohnica. V rámci programu vystoupí rovněž mužský pěvecký sbor Boršičané.

Tichá vína potřetí hostí hradišťská Reduta

Kdy: sobota 8. dubna od 17.00 hodin
kde: Reduta Uherské Hradiště
Za tónů vážné hudby v podání komorního souboru Con Amore budou ochutnávat ta nejlepší vína návštěvníci třetí ročníku akce nazvané Tichá vína Reduta. Košt se uskuteční, jak název napovídá, v prostorách Reduty v Uherském Hradišti a začne v 17 hodin. Prezentovat se na něm budou vinařství z celé Moravy, například Jakubík ze Slovácka, Zámecké vinařství Bzenec, Víno Botur ze Strážnice nebo Štěpán Maňák z Žádovic. Degustační vzorky vín budou k dostání za mince Reduta. Pořadatelé upozorňují, že vítají společenský oděv a také že jsou všechny vstupenky slosovatelné.

Knihu Muž, který viděl démona, pokřtí přímo v kapli sv. Barbory

Kdy: neděle 9. dubna od 14.00 hodin
Kde: kaple sv. Barbory u Buchlova
Barborku, tedy přesněji řečeno kapli sv. Barbory stojící na dohled od hradu Buchlova, si Jiří Jilík a Bořek Žižlavský vybrali za místo křtu i autogramiády své knihy s názvem Muž, který viděl démona.

Koneckonců jde o prostředí pro tuto knihu velmi příznačné, neboť přímo souvisí s příběhem, odehrávajícím se před lety v oné kapli, tedy přesněji řečeno v hrobce majitelů Buchlova z rodu Berchtoldů a Petřvaldů, k čemuž Barborka od 17. století sloužila.

Kniha Muž, který viděl démona vypráví také celou řadu dalších příběhů lidí, jež se setkali s tajemnými, často obtížně vysvětlitelnými jevy. Křest publikace, která již se objevila na pultech knihkupců je naplánován na neděli 9. dubna od 14 hodin přímo v kapli sv. Barbory. Vstup je zdarma a o hudební doprovod se tam postará pěvecký sbor Bratříci.

Velikonoční jarmark: přehlídka klobouků pro ženy a kolbiště pro děti

Kdy: neděle 9. dubna od 13.00-18.00 hodin
Kde: Panský dvůr v Kunovicích
Kraslice, dekorační věnce, dřevěné či skleněné výrobky, textilní dekorace, šité hračky, ručně vyráběná přání nebo regionální potraviny budou k dostání na druhém ročníku Dámského velikonočního jarmarku.

Ten se uskuteční v neděli 9. dubna od 13 do 18 hodin v prostorách Panského dvoru v Kunovicích. V rámci doprovodného programu vystoupí pěvecký soubor Malý Handrláček, dětský sbor Kunovice a Jasenčanka společně s Mužským sborem z Kunovic.

Návštěvníci si budou moct užít i módní přehlídku klobouků, velikonočně laděné dílny a líčení zdarma. Zábavu najdou na jarmarku i děti. Společnost přátel historie ze Starého Města Morrigan pro ně připravila venkovní kolbiště, ve vnitřních prostorách si pak mohou pohrát se stavebnicemi z nejrůznějších druhů materiálu.